Singer-songwriter uit Poperinge maakt vegan chocolade ‘Brüne’

An-Sofie Noppe met haar zelfgemaakte pralines: “We gebruiken enkel biogebaseerde en recycleerbare materialen.” © TOGH
Tom Gheeraert

Singer-songwriter An-Sofie Noppe moest tijdens de coronalockdowns even afscheid nemen van de podia, maar maakte van de tijd gebruik om chocolatier te worden. Onder de naam Brüne verkoopt ze haar huisgemaakte vegan pralines en tabletten op een webshop en enkele winkels in Gent. Intussen pikt ze de draad van de muziek weer op. Met Bruggeling Ward Snauwaert werkt ze volop aan de debuutplaat van hun project Oltid Olsan.

An-Sofie Noppe (34) staat al enkele jaren als frontvrouw op de planken met haar solowerk. Na het succes van haar debuutplaat ‘Wij Blijven Hier’, waarmee ze live langs onder ander Festival Dranouter, Gentse Feesten en Boterhammen in het Park trok, keerde de Nederlandstalige singer-songwriter terug naar haar West-Vlaamse roots met de gesmaakte EP Peist a Mi. Net toen ze die EP live wilde voorstellen, brak echter de coronapandemie uit, met als gevolg dat An-Sofie veel extra tijd om handen had.

“De dag nadat onze jongste zoon Lou geboren werd (op 20 februari 2020, red.), kwam mijn zus op bezoek met zelfgemaakte bounty’s”, vertelt An-Sofie. “Maar er was ruimte voor verbetering: de chocolade smolt in je handen. Johannes (Dewilde, haar levenspartner, red.) en ik dachten: die chocolade moeten we knapperig kunnen maken. En als een bitterzoet geschenk brak toen de coronacrisis uit en zaten we, als muzikanten, elke dag thuis. Dus zijn we begonnen: met YouTubevideo’s, veel tijd en duizend trials and errors. Omdat we thuis veganistisch eten, maakten we er ook een sport van om alles zonder room, melk of boter en meteen ook zonder suiker te maken. Sindsdien barstte het plezier van pralines maken uit z’n voegen. Een fantastisch testpubliek overtuigde ons om er iets van te maken.”

Uitverkocht

Zo is Brüne ontstaan en werd An-Sofie amateur-chocolatier. In de huiskeuken maakt ze nu de maandag en dinsdag een 600-tal pralines. “Omdat ik West-Vlaams gebekt ben, kozen we voor een West-Vlaamse naam”, vertelt An-Sofie. “We gebruiken geen bewaarmiddelen, geen plastiek, wel biogebaseerde en recycleerbare materialen. De houdbaarheid van de pralines is daardoor een stuk korter, maximum twee weken, maar zo is het ook goed voor ons lichaam én voor de planeet. De webshop staat ondertussen een drietal weken online en ik heb wel de indruk dat de mensen de weg beginnen te vinden. In het begin waren dat vooral vrienden en familie die je steunen, maar ondertussen krijg ik ook bestellingen van mensen die ik totaal niet ken. Ook in enkele winkels in Gent worden ze verkocht, onder andere de verpakkingsvrije winkel OHNE. Daar vliegen ze echt de deur uit. Je kan ook een abonnement bestellen, waarbij je wekelijks, of tweewekelijks, of maandelijks een doosje in je bus krijgt, of ergens kan ophalen.”

Ondertussen kunnen we An-Sofie stilaan een creatieve duizendpoot noemen, want naast muziek en chocolade maken geeft ze ook workshops in het concertgebouw in Brugge, zingt ze bij het koor Amaranthe en geeft ze les folkzang aan de muziekacademie in Gent. Nu de coronamiserie grotendeels achter de rug is, kijkt ze ook uit om binnenkort weer op te treden. “Ik ben vooral aan het focussen op Oltid Olsan, het project met Ward Snauwaert. We brachten al twee liedjes uit, Wa Moek Ik Doen en Z’is Van De Zjei, maar we zijn volop bezig met een plaat aan het schrijven. Hopelijk kunnen we die eind december aan de mensen laten horen. Ondertussen doen we enkele try-outs, onder andere tijdens een huiskamerconcert op 19 november in Poperinge.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.