Oostende gaat op zoek naar de beste garnaalkroket en jij kan mee beslissen

Gillian Lowyck

De garnaalkroket is dé Oostendse delicatesse bij uitstek. Nadat de stad zich eerder uitriep tot hoofdstad van de garnaalkroket, wordt er nu een heus Garnaalkrokettenfestival georganiseerd. Acht Oostendse chefs strijden op zondag 17 oktober in de ACEG Wellington Renbaan voor de gouden garnaalkroket trofee. Het publiek beslist mee.

Stad Oostende pakt uit met een uniek nieuw evenement: het allereerste Garnaalkrokettenfestival. “Elke chef-kok heeft een eigen uniek recept”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “Het is vaak een familierecept dat vele generaties heeft overleefd en waar men terecht trots op is. Met de garnaalkroket als basis hebben we heel wat leuke acties opgericht om ervoor te zorgen dat mensen dit najaar zeker eens naar Oostende afreizen.”

Acht deelnemers

Locatie van het festival is de ACEG Wellington Renbaan. Acht Oostendse chefs presenteren er vol trots hun eigen garnaalkroket. “Belangrijk is dat de garnaalkroket huisgemaakt is”, zegt Pieter Hens van Toerisme Oostende. “Dat is een voorwaarde om deel te nemen aan het festival. Nu zijn er acht restaurants die deelnemen, maar er is plaats voor twaalf chefs.” De restaurants zijn Le Bassin, Brassi, Rubens, Eetkaffee Poseidon, Plassendale, Fort Napoleon De Belevingsbrasserie, Botteltje en Toope.

Elke bezoeker van het festival zal kunnen proeven en een stem uitbrengen op de allerbeste garnaalkroket. De winnende chef gaat naar huis met een gouden garnaalkroket trofee. “Er is een publieksprijs en de prijs van een jury”, gaat Pieter Hens verder. “Die jury bestaat uit recensenten van Gault&Millau en de culinair redacteur van Knack Weekend. Zij zullen blind proeven en beste kroket beoordelen. Het is de bedoeling dat dit een jaarlijkse prijs wordt.” De garnaalkroketten zullen trouwens een iets kleiner formaat zijn dan wat je gewoonlijk in het restaurant krijgt. Op die manier is het mogelijk om alles te proeven.

Perfect passend biertje

Bovendien is er op het festival heel wat te doen. Er komt een bier op de markt dat perfect past bij garnaalkroketten. “KREVET is een samenwerking tussen stadsbrouwerij ‘t Koelschip en topchef Kobe Desramaults. Het kreeg een basis van wildgeplukte lokale kruiden en een frisse citrustoets, zonder smaak- of kleurstoffen.” Daarnaast is er op het festival ook muziek, zal er een marktje zijn met garnaalgadgets, zal er een garnaalpelwedstrijd zijn, een kinderprogramma… Het volledige programma wordt binnenkort bekend gemaakt.

Het Garnaalkrokettenfestival vindt plaats op zondag 17 oktober van 11 tot 22 uur in de ACEG Wellington Renbaan. Toegangsprijs bedraagt 5 euro, inclusief één garnaalkroket. Voor een garnaalkroket op het festival betaal je drie euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.