Ledegemnaars laten Tom Waes kennismaken met vette darmen

De Ledegemse vrienden kunnen echt genieten van vette darmen.© VRT
De Ledegemse vrienden kunnen echt genieten van vette darmen.© VRT
Redactie KW

Tom Waes is er totaal geen fan van, maar Jelle Seys en zijn vrienden genieten regelmatig van een uitgebreide maaltijd vette darmen. “Het is belangrijk dat dergelijke vergeten gerechten doorgegeven worden van generatie op generatie.”

Sinds een viertal jaar komen Ledegemnaar Jelle Seys (36) en een zestal vrienden iedere maand samen voor een gezellige mannennamiddag. Samen met een lekker streekbiertje genieten de vrienden telkens van een portie vette darmen. Het eeuwenoude gerecht doet veel mensen kokhalzen.

Ook programmamaker Tom Waes haalde zondagavond tijdens zijn nieuwste programma ‘Reizen Waes: Vlaanderen” op Eén zijn neus op. “Het idee dat men darmen eet en de geur zorgen ervoor dat veel mensen een afkeer hebben van vette darmen. Ook onze vrouwen eten dat niet graag, maar wij kunnen er echt van genieten”, aldus Jelle.

Lees verder onder de foto.

Voor Tom Waes hoeven vette darmen niet.© VRT
Voor Tom Waes hoeven vette darmen niet.© VRT

Door de coronacrisis konden de vrienden de voorbije maanden niet meer samenkomen. Deze zomer, toen de maatregelen soepeler waren, kreeg de vriendengroep wel Tom Waes over de vloer. “We hadden eigenlijk nooit gedacht dat we in het programma zouden komen.”

Eens de coronasituatie het toelaat, komen we opnieuw samen om op een groot scherm naar de aflevering te kijken . Natuurlijk zal daar ook een portie vette darmen bij horen”, zegt Jelle. Hij hoopt alvast dat ook zijn kinderen de varkensdarmen zullen lusten. “Het gerecht mag niet vergeten worden. We willen het daarom ook doorgeven aan een volgende generatie.”

Goed klaarmaken

Voor hun portie varkensdarmen rekenen de vrienden veelal op slager Stefaan Gykiere uit Moorsele. Hij is nog een van de weinige slagers die de vette darmen verkoopt. “Ik ben zelf ook een enorme liefhebber van het gerecht. Onze slagerij staat daar ook voor gekend. Zowel jong als oud komt van ver naar hier voor een portie .”

De kennis om de varkensdarmen goed klaar te maken, deed Stefaan op bij verschillende landbouwers. “Ik legde mijn oor te luister hoe zij het gerecht precies maakten. Het maken van de vette darmen is een vuil werkje en nadien moet men zich goed wassen omdat je best wel serieus ruikt. Maar het eindresultaat is superlekker.” (BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.