Philip Nock nieuwe uitbater van ‘t Brouwershof

Uitbater Philip Nock – hier met een Snoekbiertje - heropent op zaterdag 8 mei met veel goesting het terras van de museumherberg in Fortem.© AB
Uitbater Philip Nock – hier met een Snoekbiertje - heropent op zaterdag 8 mei met veel goesting het terras van de museumherberg in Fortem.© AB
Redactie KW

Philip Nock is een gelukkig man. Als uitbater van museumherberg ’t Brouwershof in Fortem kan hij 120 stoelen plaatsen op het terras. Het is dan ook met veel goesting dat hij heropent. Nu de erfpacht tussen de eigenaar van het pand en de vzw Westhoekmonumenten op 23 maart 2022 stopt, ziet het er naar uit dat Philip de toekomst van deze site vertegenwoordigt. Al wil eigenaar Joris Derickx ook niet al te ver vooruit kijken.

‘t Brouwershof heeft de voorbije decennia enkele spannende momenten beleefd. Meerdere uitbaters kwamen, ze bleven kort of lang, maar gingen ook telkens weer. Maar altijd kwam het goed! Nadat uitbaatster Fabienne Bentein na de eerste lockdown te kennen gaf dat ze stopte, kwam Alveringemnaar Philip Nock (57) snel in het vizier. Hij solliciteerde bij vzw Westhoekmonumenten en op 1 juli 2020 kon hij aan het seizoen beginnen. Op zaterdag 8 mei komt er eindelijk weer ‘leven in de brouwerij’.

“Ik heb geen glazen bol, dus geen idee hoelang ik nog op dit grote domein zal blijven wonen” – Joris Derickx, eigenaar

“Ik ben tussenpersoon in transport van goederen”, legt Philip Nock zijn hoofdjob uit. “Vorige week bijvoorbeeld regelde ik het transport van zonnebloempitten tussen Frankrijk en Groot-Brittannië. Maar ik ben ook een hobbykok die er al jaren van droomt om een restaurant te openen. In het voorjaar 2020 kwam de uitbating van ’t Brouwershof in Fortem vrij. Met een laptop en wifi kan ik overal mijn transporten opvolgen. Ik ben 57 jaar, als ik nu niet spring, komt het er niet meer van, dacht ik bij mezelf. Een dorpscafé open houden, is niets voor mij. ’t Brouwershof daarentegen is een charmante herberg op een charmante locatie. Eind mei vorig jaar nam ik contact op met Frank Becuwe. Een belangrijke randvoorwaarde was dat ik op 1 juli wilde beginnen. Op 21 juni hadden we een deal. Last minute was er nog veel te regelen. Francine en Fabienne hadden geen kassasysteem, maar schreven alles op een bierkaartje. Dat zag ik niet zitten. Wie bij mij iets bestelt, krijgt een ticket. Ik kocht ook nieuwe stoelen en had een nieuwe brouwer nodig. Ik werk nu samen met twee brouwers en heb maar liefst 117 verschillende bieren in huis.”

120 stoelen

Door de gunstige ligging van ’t Brouwershof op een pleintje en de goede relatie met de buurtbewoners heeft Philip de mogelijkheid om – verspreid over drie terrassen – 120 stoelen te plaatsen. Zo staat er nu een terras voor, naast en aan de overkant van de herberg.

“Met het terrasgedeelte voor het café heb ik vorige zomer problemen gehad”, vertelt Philip. “Er is immers een niveauverschil van 40 centimeter tussen de linker- en de rechterkant. Ik had stoelen in bamboe gekocht, maar door de druk op de poten zijn er wel twintig kapot gegaan. Mensen zaten op die manier niet comfortabel en hebben wel eens gestruikeld. Dat wil je natuurlijk niet.”

“Ik heb ondertussen gelukkig een oplossing gevonden. Sinds vorige week ligt er een nieuwe houten vloer. Ook nieuw is de houten constructie die links en rechts beschermt tegen wind en koude. De voorkant van ’t Brouwershof is immers nogal een trekgat. Uiteraard dat ik de voorbije 7 maanden mijn job als uitbater heb gemist. Ik heb voldoende medewerkers, ja. Enkele flexijobs en een poule van zes à zeven jobstudenten. Mijn dochter Lauren (28), die opvoedster is in De Lovie, springt in haar vrije tijd ook bij. Het leuke aan mijn jobstudenten is dat ik ze bijna allemaal heb getraind bij VVGA. Vanaf heden bied ik de klanten ook een beperkte kaart van homemade snacks aan. Lokaal aankopen, is voor mij een must. Zo komt de kaas van de Walhoeve, de paté van ’t Potje Paté, het brood van bakker Koen en zijn de pannenkoeken van Beauvoorde. Omdat brouwers hun prijzen opslaan, gaat een pint van 1,70 naar 1,80 euro. Alle andere prijzen blijven ongewijzigd.”

Erfpacht

Volgend jaar zal het 33 jaar geleden zijn dat vzw Westhoekmonumenten, onder leiding van Frank Becuwe, de herberg en museum De Snoek in erfpacht kreeg van de familie Derickx. Op 23 maart 2022 loopt de erfpacht af. De bestuursleden van de vzw zijn zestigers en zeventigers en jonge opvolgers zijn niet gevonden. Het ziet er dus naar uit dat vanaf maart 2022 eigendom en beheer opnieuw overgaan op de enige erfgenaam van de familie Derickx, Joris, die in Fortem naast de herberg woont. “We zijn nog geen 23 maart 2022”, stelt Philip Nock. “Maar ik heb wel al min of meer een mondelinge overeenkomst met Joris om voor de volgende negen jaar herberg én museum open te houden. Ik hoop en denk dat ik daarbij kan blijven rekenen op de steun van Frank Becuwe, Bernard Duflou en Gilbert Dolfen.”

“De vzw heeft herberg en brouwerij bijna 33 jaar als een goede huisvader gerund”, reageert Joris Derickx. “Het is logisch dat zij het op hun leeftijd niet zien zitten om er nog eens 33 jaar bij te doen. De uitbater huurt voorlopig aan de vzw, vanaf maart 22 zal dat wellicht terug aan mij zijn. Ik heb geen glazen bol, dus geen idee hoelang ik nog op dit grote domein zal blijven wonen. Ik zal wellicht herberg en museum in handelspacht verhuren aan de uitbater. Beide panden kunnen niet los van elkaar gezien worden. Belangrijk om weten is dat een handelspacht door één van beide partijen elke drie jaar opgezegd kan worden.”