Pas begonnen fietsen tijdens corona, nu rijden vijf twintigers meer dan 1.000 km voor Het Ventiel

Emiel Opbrouck, Siel Defrancq, Alexander Hannosette, Bram Lesaffer, Charles Claerhout. (gf)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op 9 juli vertrekken Charles Claerhout, Siel Defrancq, Alexander Hannosette, Bram Lesaffer en Emiel Opbrouck tijdens het evenement ‘In het wiel van het Ventiel’ in Kortrijk met de fiets naar Frankrijk. “De 18de juli willen we er de Mont Ventoux oprijden voor Het Ventiel.”

De vijf mannen uit de regio Kortrijk-Harelbeke zijn al lang beste vrienden en kennen elkaar via de scouts van Harelbeke. Alexander Hannosette (24) werkt als business developper bij Parkwind en Bram Lesaffer (26) als consultant voor Pfizer in Puurs, Emiel Opbrouck (24) geeft lichamelijke opvoeding in de Centrumschool in Harelbeke, de Noordschool in Hulste en de Centrumschool in Kuurne, Charles Claerhout (24) is consultant bij Deloitte en Siel Defrancq (24) doctoreert in Urban Studies in Budapest.

“We wilden eens iets anders dan een luivakantie. Tijdens de coronaperiode zijn we allemaal beginnen te fietsen en we amuseerden ons zodanig dat we besloten een fietsreis te organiseren”, vertelt Alexander. Het eerste idee was dat Charles, Alexander, Bram en Emiel naar Siel in Budapest zouden fietsen. “Daarnaast wilden we een fundraising, een ‘centenophaalactie’ zoals wij dit noemen, koppelen aan een goed doel. Na wat brainstormen kwamen we bij Het Ventiel terecht, een organisatie die zich inzet voor mensen met jongdementie. Aangezien Het Ventiel ontstaan is uit een fietsevenement op de Mont Ventoux leek dit ons de geschikte eindbestemming”, pikt Emiel in. De jongelui doopten hun tocht om naar ‘Au Mont Ventiel’.

Steun

De vrienden hebben zich volop voorbereid op hun tocht. “We probeerden iedere week meer dan 150 kilometer te rijden, ook Siel trainde op rollen in Boedapest. Hij is een doorzetter en ook bij hem lukte dat”, weet Bram. “De eerste grote test was de 120 kilometer van Coureur Café, het jaarlijks fietsweekend van Scouts Harelbeke waar wel 2.000 deelnemers op afkomen. Het gaf vertrouwen voor onze negendaagse tocht”, aldus Charles.

Van 9 tot en met 18 juli trekken de mannen met hun koersfiets richting Mont Ventoux. Drie vrienden gaan mee in een busje als volgwagen. “We nemen tentjes mee om te overnachten en denken eraan om af en toe ook eens in een B&B de nacht door te brengen. Gemiddeld willen we zo’n 100 km per dag afleggen gedurende 9 dagen. Een fysieke uitdaging, maar dat is precies wat we willen”, besluit Alexander.

Sponsors

Er werden ook nog sponsors gezocht. De tocht kan online gevolgd worden en in filmpjes worden de sponsors dan vermeld. “We kregen een tenue van Het Ventiel, maar zijn ook bereid eens een tenue van een sponsor te dragen. We zorgen dan dat dit te zien is op sociale media. We vragen ook aan particulieren om een bijdrage te doen per gereden kilometer of met een vast bedrag”, aldus het vijftal dat kon rekenen op steun van onder meer Wim Opbrouck en Eli Iserbyt. “Onze hoop is dat we veel geld verzamelen en dat er ook enkele supporters op de top van de Mont Ventoux zullen staan.”

Je kan de groep en hun acties volgen of info over sponsoring verkrijgen via Facebook en Instagram ‘Au Mont Ventiel’. Sponsoren kan via BE48 7512 0749 1427 met vermelding ‘Gift au Mont Ventiel’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier