Organisatie blikt met gemengde gevoelens terug op ‘Winter in Ieper’: “Volgend jaar graag weer ijspiste”

De 'kerstbubbels' op de Grote Markt vielen niet bij iedereen in de smaak en waren zelfs het mikpunt van vandalen. © TOM GHEERAERT
Tom Gheeraert

Iedereen lijkt het erover eens dat de kerstmarkt in Ieper geen hoogvlieger was: negatieve reacties, vandalisme en niemand die de chaletjes wilde uitbaten. “Met de prijs van een Lada kun je geen Rolls-Royce kopen”, zegt covoorzitter Jurgen Crombez van vzw Centrummanagement.

Een tiental chaletjes, het Huis van de Kerstman en enkele bubbeltenten op de Grote Markt en de Leet. Dat was de bescheiden inrichting van de kerstmarkt in Ieper. “Met de middelen die we hadden, zijn we er tevreden over”, zegt Jurgen Crombez, die samen met Marc Geerits covoorzitter is van de organiserende vzw Centrummanagement. “Op jaarbasis hebben we een budget van 135.000 euro. Daarvan wordt er zo’n 40.000 euro uitgetrokken voor de kerstperiode. We betaalden al 20.000 euro voor de intrede van de Kerstman. Dan blijft er amper 20.000 euro over. Iedereen weet dat je daarmee niet ver loopt.”

“Ik denk dat we volgend jaar noodgedwongen de bijdragen van de leden moeten verhogen als we willen meedraaien met de andere steden”, vervolgt Jurgen Crombez. “Maar dan zullen we meer middelen nodig hebben. Met de prijs van een Lada kan je geen Rolls-Royce kopen.”

IJspiste

Ook schepen van Evenementen Diego Desmadryl (Open Ieper) haalt de beperkte middelen aan om de povere winterhappening te vergoelijken. “Wij zijn tevreden in die zin dat we in moeilijke omstandigheden toch iets hebben kunnen organiseren”, aldus Desmadryl. “De komende maanden zullen we het verder evalueren, maar we beseffen dat het in de toekomst weer de groeiende richting moet uitgaan. Je ziet dat de afwezigheid van de ijspiste een heel grote impact had.”

Een terugkeer van de ijspiste wordt dan ook niet uitgesloten. “We zullen in ieder geval onderzoeken of het mogelijk is om opnieuw een ijspiste te plaatsen”, vervolgt Desmadryl. “We hebben nooit gezegd dat die definitief verdween. Het was door de energiecrisis niet verantwoord om dat te doen. Het is ook zo dat de alternatieve rolschaatspistes in andere steden totaal geen succes kenden. We zijn blij dat we daar geen cent aan uitgegeven hebben.”

Vandalisme

In de kerstvakantie werden de ‘kerstbubbels’ bovendien het mikpunt van vandalen, waardoor ze vervroegd weggehaald werden. “Het is ongelooflijk dat we zelfs in de vredesstad met zulke taferelen worden geconfronteerd. Waarom doen mensen dat? Geen haar op mijn hoofd die dat kan begrijpen”, zegt Jurgen Crombez.

Een andere frustratie was de moeilijke zoektocht naar uitbaters voor de chaletjes. “Toen we de kerstmarkt uittekenden kwamen we uit op tien à twaalf chalets. We deden een oproep aan al onze 300 leden. Niemand toonde interesse om zo’n chaletje uit te baten. Met als gevolg dat zelfs de schepen initiatief genomen heeft, anders was er helemaal niks. Dat was een heel grote ergernis voor ons”, zucht Jurgen Crombez.

Ook positieve elementen

Anderzijds was het ook niet allemaal kommer en kwel. “Qua hotelbezetting was het wel heel goed. Er zijn handelaars die heel goed gewerkt hebben in de eindejaarsperiode, daar kunnen we zeker niet over klagen”, zegt Crombez.

“Ook de intrede van de Kerstman was een gigantisch succes, net als de meet-and-greets met onder andere Paw Patrol. We moeten deze positieve elementen dan ook meenemen in de verdere evaluatie van deze winterhappening”, besluit Diego Desmadryl. (TG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier