Ontdek de kindvriendelijke mountainbikeroute in Calmeynbos De Panne

Mountainbiken met aandacht voor kinderen in het Calmeynbos.©Myriam Van den Putte
Mountainbiken met aandacht voor kinderen in het Calmeynbos.©Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De blauwe mountainbikeroute in het Calmeynbos van De Panne heeft voortaan het label ‘kindvriendelijke route’. Sinds de start van de coronapandemie ontdekken mensen opnieuw de natuur, die ze graag verkennen op de fiets. Voor de sportievelingen zijn er heel wat mountainbikeroutes, maar kindvriendelijke gemeente De Panne besteedt ook extra aandacht aan kinderen.

De eerste bewegwijzerde mountainbikeroute (Bloso-route) in Vlaanderen dateert van 1994. Meer dan 25 jaar later telt Vlaanderen 183 routes en 337 lussen in 209 gemeenten. 2020 brak alle records op het vlak van sporten en bewegen in de natuur en de populariteit van onze mountainbikeroutes steeg aanzienlijk.

Routes gescreend

Omdat Sport Vlaanderen merkte dat heel wat ouders sinds de corona-uitbraak op zoek zijn naar leuke buitenactiviteiten met hun kinderen en de bewegwijzerde mountainbikeroutes heel wat troeven hebben voor gezinnen, werden alle routes gescreend op basis van enkele kindvriendelijke criteria zoals: de afstand (< 20 km), de relatief goede berijdbaarheid, afhankelijk van type ondergrond en weersgebonden, de relatief lage moeilijkheidsgraad van het parcours en faciliteiten en extra beleving op de route (bv. picknickplaats, speelbos, speeltuin).

Iedereen sport in bubbel

Op basis van bovenstaande criteria werden in totaal 112 lussen geselecteerd in 87 gemeenten, waaronder ook de blauwe lus in het Calmeynbos van De Panne. De kindvriendelijke routes worden ter beschikking gesteld via interactieve kaarten waar gebruikers per route de belangrijkste POI (points of interest) kunnen bekijken. De kaarten kan je eenvoudig downloaden en/of afdrukken als PDF-bestand. Op het terrein wijst de bestaande en herkenbare signalisatie de gebruikers de weg.

Stéphane Buyens, schepen van Sport: “De Panne zet nogmaals zijn reputatie als kindvriendelijke gemeente in de verf met dit prachtige initiatief. In je familiebubbel sporten, is op vandaag dankzij corona geëxponeerd tot een evidentie. Daarom moesten wij ook meesurfen op deze golf. Of hoe zelfs een vervelende pandemie creatief gebruikt kan worden …”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten