Nieuw zorgwandelpad in Veurne is ode aan verpleegsters Elsie en Mairi uit de Eerste Wereldoorlog

gf
Redactie KW

Ontdek een gloednieuwe zorgwandelpad door het historische centrum van Veurne. Deze wandeling van zo’n 2 kilometer brengt je, via wegen die voor iedereen toegankelijk zijn, langs enkele van de Veurnse zorgvoorzieningen.

De route voor het Elsie en Mairipad volg je door de olijfgroene borden te volgen die je nu in het centrum ziet hangen. Op die borden staat een logo van Elsie en Mairi, onder het aantal stappen en minuten tot aan een bepaald punt. Je kunt de begeleidende folder gratis afhalen in dienstencentrum De Zonnebloem.

Deze zorgwandeling toont ook aan dat je in ons centrum alles makkelijk te voet kunt bereiken. Het wandelpad is een initiatief van dienstencentrum De Zonnebloem, in samenwerking met de Seniorenadviesraad. Het wandelpad brengt je langs enkele van onze (voormalige) zorginstellingen, zoals het dienstencentrum zelf, wzc Ter Linden, het bisschoppelijk college, assistentiewoningen Lime …

Frontlijn

Het nieuwe wandelpad is een ode aan Elsie en Mairi, twee Britse verpleegsters die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Veurne de oorlogsslachtoffers hebben verzorgd. Elsie Knocker en Mairi Chrishom werden in 1914 vrijwilligers bij het ambulancekorps. De twee heldinnen besloten zelf om een verbandpost op te richten aan de frontlijn in Pervijze. Het werd er echter te gevaarlijk en ze belandden in het college van Veurne.

Van daaruit maakten ze riskante tochten naar het front tussen Nieuwpoort en Diksmuide om honderden gewonden te redden. “We zijn blij om een wandelpad te kunnen aanbieden dat écht voor iedereen toegankelijk is, want nergens zijn er opstapjes of drempels die een hindernis vormen voor minder mobiele mensen. We brengen een ode aan al onze zorginstellingen”, aldus Guido Hoste, schepen van Welzijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier