Na Melkrock gaan ook de Europafeesten op de schop

Organisator vzw Heelal wacht niet langer en annuleert voor het tweede jaar op rij Melkrock: “Het risico om iets te organiseren dat niet rendabel is, willen we niet nemen.”©Wouter Meeus foto WME
Organisator vzw Heelal wacht niet langer en annuleert voor het tweede jaar op rij Melkrock: “Het risico om iets te organiseren dat niet rendabel is, willen we niet nemen.”©Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

De laatste dagen regent het annuleringen van bekende zomerevenementen in de streek. Nadat de organisatoren van Melkrock lieten weten hun zomerfestival te annuleren, ontsnappen ook de Europafeesten niet aan de naweeën van het coronavirus.

In Pittem, waar Zotte Maandag geschrapt werd, wil men ter gelegenheid van de Godelievekermis straatanimatie organiseren, maar dat zien ze in Tielt niet zitten. “Wij twijfelen aan de meerwaarde daarvan, in de veronderstelling dat bijna niemand zal mogen komen kijken”, zegt schepen van Evenementen en Feestelijkheden Grietje Goossens (Iedereen Tielt). Ze sluit niet uit dat er een alternatief programma komt. “Maar wat dat dan moet worden? Kan de braderie op een of andere manier plaatsvinden? Ik kan er nog geen zinnig antwoord op geven.”

Tielt blijft dus nog een jaartje verstoken van optredens van onder meer Willy Sommers en Les Truttes. “Zelfs al zouden we hen kunnen boeken voor een paar honderd mensen, wie laat je dan toe en wie niet?”

Goossens koesterde nog de hoop dat het foodtruckfestival Kantien Royal eind augustus zou kunnen doorgaan, maar de organisator trok er zelf al de stekker uit. Tielt Zomert dan maar helemaal op de schop? “We zijn in bespreking met de Watewystappers en Pasar om extra wandeltochten aan te bieden”, aldus schepen van Toerisme Hedwig Verdoodt (CD&V).

Te veel onzekerheden

Ook vzw Heelal achtte de tijd ruim 3,5 maand voor het festival rijp om de knoop door te hakken. “Er zijn te veel onzekerheden, waardoor het niet mogelijk is om op een normale manier een festival te organiseren”, zucht Bram Vermeersch. “Hoeveel bezoekers zullen er aanwezig mogen zijn op events deze zomer? Zullen festivals met een staand publiek toegelaten zijn? Die vraagstukken zijn nog niet beantwoord, terwijl het wel factoren zijn die een invloed hebben op de financiële kant van de zaak. Het risico om iets te organiseren dat niet rendabel is, willen we niet nemen. Het is niet de bedoeling om er onze broek aan te scheuren.”

“Vzw Heelal waakt als een goede huisvader over de financiële werking. Dat is de reden waarom we na al die jaren nog altijd bestaan. Hopelijk kunnen we vanaf volgend jaar wel weer organiseren”, aldus Bram.

De eerstvolgende Melkrock komt er normaal gezien aan op zondag 14 augustus 2022. (TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.