Na meer dan anderhalf jaar: de Lichterveldse ‘Zwanefuif’ is helemaal terug

De Chirojongens organiseren de allereerste Zwanefuif in anderhalf jaar. © Foto Kurt
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Zaterdag 25 september wordt een historische dag voor fuifminnend Lichtervelde, want voor het eerst sinds maanden is er een fuif in zaal De Zwaan. De eer is aan de Chirojongens, die er hun ‘Zatte Zwaan’ organiseren. “Ook voor ons is dat een opluchting”, zegt Luc Haeghebaert van vzw De Zwaan.

Na meer dan anderhalf jaar is het zaterdag eindelijk zover: zaal De Zwaan wordt opnieuw omgetoverd tot dé danstempel van Lichtervelde voor de eerste Zwanefuif sinds heel lang. “Een fantastische eer”, vindt groepsleider Lukas Hoornaert van de Chirojongens, die De Zatte Zwaan organiseren. “We kijken er dan ook enorm hard naar uit. We moeten toegeven dat we zelf ook graag aan de andere kant zouden staan en mee fuiven met de rest, maar het organiseren op zich geeft ook al een goed gevoel. Het is ook wel een beetje spannend. Nooit eerder kon iemand zeggen dat ze als eerste na anderhalf jaar weer een Zwanefuif mochten aanbieden. Al hoop ik ook dat we de enigen zullen blijven die dat kunnen zeggen en we nooit meer zo’n periode moeten meemaken.”

Uitverkocht

Wie nog geen ticket heeft, zal nog even met knaldrang blijven zitten, want de fuif is volledig uitverkocht. “De vraag naar kaarten was heel groot, zelfs mensen van aan de kust contacteerden ons”, vertelt Lukas. “Zo groot is het verlangen naar een Zwanefuif blijkbaar. Helaas moesten we het aantal feestvierders beperken tot 300, die trouwens enkel binnen mogen na het vertonen van een Covid Safe Ticket. De Zwaan is nu eenmaal niet zo’n grote fuifzaal.”

Opsteker

Ook voor vzw De Zwaan, de cultuurvereniging die eigenaar is van de zaal in de Marktstraat, is de comeback van de Zwanefuif een opsteker. “Het is natuurlijk een opluchting, want fuiven zijn een belangrijke bron van inkomsten”, zegt secretaris Luc Haeghebaert. “We hebben dus heel wat verlies geleden doordat er geen fuiven meer konden plaatsvinden. Gelukkig zorgde de gemeente voor wat extra subsidie. Nu is het afwachten hoe de situatie verder evolueert en hoe streng de maatregelen de komende maanden zullen zijn.”

Volgende week is er met de Roksjesfuif van de Meisjesscouts opnieuw een fuif in De Zwaan. Ook daarvoor zijn alle tickets al de deur uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier