Minister van Quickenborne stelt nieuwe tools kwalitatiever kitesurfbeleid voor

Minister Van Quickenborne krijgt een korte inititiatie kitesurfen. © Matthew Pyck
Redactie KW

Minister van de Noordzee Vincent van Quickenborne (Open VLD) stelde in de Wenduinse surfclub Surphing Elephant zijn nieuwe tools voor veilig en kwalitatief kitesurfen voor. Een Kitesafe folder en de BE Traceable sticker moeten zorgen voor een kwalitatiever kitesurfbeleid. Verder woonde de minister nog een kitesurf demo bij van de plaatselijke surfschool.

Een kwalitatiever en veiliger beleid rond kitesurfen: dat is de insteek rond de nieuwe Kitesafe folder en de BE Traceable sticker. In de uitklapbare folder staan verschillende tips en richtlijnen om beginnende, maar ook ervaren kitesurfers vertrouwd te maken met de sport. Daarnaast bevat de folder ook een overzicht van alle door de WWSV (Wind en Watersport Vlaanderen) erkende clubs.

“Veel beginnende kitesurfers weten nog niet bij welke surfclubs ze terecht kunnen. Via het overzicht aan clubs in de folder willen we hen zo beter begeleiden naar de juiste club. Daarnaast zien we soms ook privéinitiatieven om mensen te leren kitesurfen, maar die worden niet altijd georganiseerd door gediplomeerde monitoren. Met deze folder willen we verzekeren dat mensen bij een kwaliteitsvolle club terecht komen”, verklaart Tommy Maenhout, persverantwoordelijk bij WWSV.

Sneller eigenaar vinden

Kitesurfers, en vooral beginners, verliezen nogal snel hun surfboard bij een verkeerd. Vaak wordt die achteraf door strandgasten terug gevonden die de eigenaar niet kunnen achterhalen en vermoeden dat de kitesurfer zich nog op zee bevindt. Daardoor moesten reddingsdiensten vaak een zoekactie starten die vermeden kon worden door de eigenaar of surfclub te contacteren. Om dergelijke zoekacties te vermijden, kunnen surfers vanaf deze zomer een waterbestendige sticker bij hun club afhalen.

Het idee voor de sticker komt overgewaaid uit Nederland waar de MRCC al langer zo’n sticker gebruikt. De contactgegevens van de eigenaar en de naam van de surfclub kunnen waterproof op de sticker genoteerd worden. Ten slotte staat er ook nog een noodnummer vermeld.

“Watersport aan onze Noordkust zit al jaren in de lift. Ook kitesurfen is heel populair. Meer en meer mensen sluiten zich aan bij een van de zestien erkende kiteclubs want onze kust is ideaal om te leren kitesurfen. Dankzij een goede samenwerking in de sector kunnen we dat ook op een veilige manier doen. Zo kan een simpele oplossing als een sticker op de surfplank al heel wat onnodige interventies vermijden”, reageert Van Quickenborne.

Achteraf kreeg minister van Quickenborne ook nog een korte initiatiesessie in kitesurfen.

(Matthew Pyck)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier