Mathis Vanderbiest uit Ingelmunster zingt bij schoolband Underground 303

Mathis Vanderbiest. © FODI FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Mathis Vanderbiest zingt bij de schoolband Underground 303 in Brugge. Hij is de enige man die werd geselecteerd voor deze groep. De jongeman wil in de toekomst deze hobby verder uitbouwen, hoewel hij nu al beseft dat het niet gemakkelijk zal zijn om bekendheid te verwerven.

Mathis (17) is de enige zoon van Olivier Vanderbiest en Petra Deceuninck uit de Timmermanstraat 19 op de Vierbunderwijk. Hij volgt het laatste jaar architecturale en binnenhuiskunst in de Maricolen in de Oude Zak in Brugge. Volgend schooljaar studeert hij voor interieurarchitect in Gent. Sinds zijn elfde levensjaar volgt hij al dansles in de Izegemse Dansacademie. Hij oefende al jazz, hiphop, streetdance… Iedere vrijdag van 17.30 tot 20 uur vind je hem terug in de dansschool, waar hij zich al dansend kan uitleven na een drukke schoolweek.

StressFactor

“Ik zing al van jongs af, maar ik heb nog niet zoveel ervaring. Ik volgde ook nog nooit notenleer of andere zanglessen. Ga ik met vrienden naar de karaoke, dan heb ik al heel snel een microfoon in de hand. Sinds één jaar ben ik lid van ons schoolbandje Underground 303 in de Maricolen in Brugge. Toen er muzikanten voor het schoolbandje gevraagd werden, besloot ik deel te nemen aan de auditie. Ik was erbij. De andere groepsleden zijn: Michelle Liekens (gitaar), Lüka Verbeke (bas), Evie Vermander (drum), Sara De Roo (piano) en Melis De Vuyst (zangeres). Ik ben dus de enige man tussen al die vrouwelijke muzikanten. We traden al enkele keren op, waaronder in Brugge en vorige zaterdag op het Schoolbandfestival in de Broederschool in Roeselare. In Brugge stonden we dan weer op de affiche van StressFactor, waar zelfs bekende artiesten optraden. Er waren meer dan 1.500 mensen. Dat was even stressen, maar het verliep allemaal heel goed.”

Zanglessen

De groepsnaam Underground 303 klinkt alsof ze stevige beats en zware metalmuziek door de microfoon laten weerklinken. “Helemaal niet”, vertelt Mathis verder. “We zijn een coverband en zingen zowel in het Engels als in het Nederlands. Of ik goed kan zingen? Euh, ik denk het wel, anders was ik niet geselecteerd om mee te zingen met Underground 303. Eén iemand die ooit deelnam aan ‘The Voice’ schreef zich in, maar zij werd niet geselecteerd. Ik denk dus dat ik toch al wat kan zingen. Ik weet ook van mezelf dat het nog beter moet, daarom besloot ik om vanaf volgend jaar muzieklessen te volgen, kwestie van te weten wat ik met m’n stem allemaal kan bereiken.”

De band bestaat uit zes leden, allemaal vrouwen behalve ik

“En de toekomst? Op een podium staan en voor een publiek mogen zingen, vind ik zalig. Ik wil dat verder uitwerken, gecombineerd met mijn studies. Ik heb een boontje voor pop en ballades. Eerlijk, ik zing het liefst in het Engels. Ik vind Nederlands moeilijker om te zingen, moeilijker om mijn emoties uit te drukken, terwijl ik dat in het Engels veel beter kan. Qua internationale artiesten ben ik fan van Adèle, Anastasia, Sia, Calum Scott, Florence + The Machine, Blondie, Tina Turner en Ben Platt. In eigen land en Nederland ben ik fan van Camille Dhont, Davina Michelle, Loïc Nottet, Stromae, Natalia en Angèle.”

Nieuwe band

Mathis beseft dat zijn muzikale weg nog heel lang is. “Of het zal lukken? De kans is heel klein. Velen denken dat ze kunnen zingen, ook ik, maar het is niet evident om hogerop te geraken. Je moet de juiste mensen vinden, de juiste nummers lanceren en dit op het juiste moment. Ik heb mij echter gefocust op het zingen en wil mij er dus ook verder voor inzetten. Nu ben ik nog redelijk onbekend en geef ik weinig ruchtbaarheid aan mijn muzikale hobby. Van zodra ik in Gent les volg, zoek ik in die regio een nieuwe band. Ik kijk dan ook uit naar een goede producer met wie ik kan samenwerken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier