Looppiste op Lange Munte in Kortrijk even een paardenpiste

Het blijft voorlopig een mysterie wie met paard en koets kwam trainen aan de Lange Munte. (gf)
Het blijft voorlopig een mysterie wie met paard en koets kwam trainen aan de Lange Munte. (gf)
Redactie KW

Er doken opvallende beelden op van de Finse looppiste aan sportcentrum Lange Munte op ’t Hoge in Kortrijk. Een onbekende rijdt er op klaarlichte dag enkele rondjes met paard en koets. Volgens lopers veroorzaakt hij zo heel wat schade. “We houden een oogje in het zeil”, reageert schepen van Sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester).

Het was een mysterie dat heel wat lopers al een tijdje bezig hield. Waar kwam de schade aan de looppiste van 1,2 km op de Lange Munte toch vandaan? De piste werd immers pas onlangs helemaal gerenoveerd. Toch vertoont de bovenlaag geregeld putten. Die bestaat uit een speciale verende laag. Dat geeft een aangenaam loopgevoel en vermijdt voor een groot stuk blessures. Door het verende effect van de toplaag worden de gewrichten namelijk aanzienlijk minder belast tijdens het lopen. Alleen raakt die laag dus ook sneller beschadigd.

De werken aan de nieuwe kleedkamers werden in eerste instantie als schuldige aangewezen. Maar dat verklaarde de putten een halve kilometer verderop niet. Recent opgedoken beelden van een wandelaar boden een andere verklaring. Een man blijkt in de looppiste immers ook een ideale paardenpiste te zien. “Hij heeft zeker een halfuur vrolijk rondjes gereden met zijn koets. En dat rond 18 uur. Het is op dat moment niet alleen druk op de looppiste, maar ook op de aangrenzende voetbalvelden.”

werf

De man die de beelden maakte wil liever niet met zijn naam in de krant. “Want iemand die geld heeft voor paarden, heeft connecties”, klinkt het. Een korte rondvraag bij andere sporters leert dat paard, kar én man wel vaker opduiken. “Ik heb hem nu al een paar keer gezien. Maar hij liep toen niet op de piste zelf”, weet Stefanie, ze loopt dagelijks een uurtje aan de Lange Munte. “Er moeten toch betere plaatsen zijn voor die man om te trainen met paard en kar?”, vraagt ze zich af. Wie de man precies is blijft een mysterie. De eigenaar van de piste, stad Kortrijk, was niet op de hoogte van het gebeuren.

“Tot onze verbazing kregen we beelden te zien van een ruiter met span die over de velden van SC Lange Munte draafde. Uiteraard zullen we dit nauw opvolgen”, reageert schepen Arne Vandendriessche. “Het kan niet de bedoeling zijn dat de stedelijke sportcomplexen voor paardenmennerij worden gebruikt. Uit wat we kunnen afleiden uit het filmpje is het niet de Finse looppiste die wordt gebruikt maar wel het verharde pad (dolomiet) achter veld 4. De looppiste werd gecontroleerd, er werden nergens sporen van het span of van het paard teruggevonden. Bovendien is de wielbasis van zo’n span breder dan de piste zelf. De schade die er is aan de looppiste is te herleiden tot de werf die er momenteel is voor de bouw van de nieuwe buitenkleedkamers. Eens die werf wordt opgeleverd, begin juli, zal ook de Finse looppiste opnieuw onder handen genomen worden”, besluit de schepen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.