Liberty Walk in Kemmel om Amerikaanse soldaten uit WO I te eren

Joseph Schram en Patrick Boone organiseren de Liberty Walk. © Eric Flamand
Redactie KW

Op zaterdag 28 augustus wordt met start aan het Bezoekerscentrum in Kemmel de Liberty Walk georganiseerd. Het wordt een wandeltocht om de Amerikaanse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog te eren.

De Liberty Walk is een organisatie van Joseph Schram en Patrick Boone. Joseph is de contactpersoon van de Vlaamse afdeling van het American Legion of het Amerikaans Legioen, een Amerikaanse sociale en gemeenschappelijke hulporganisatie van militairen en veteranen van de Amerikaanse strijdkrachten. Patrick is een van de Heuvellandse gidsen. Beiden ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens de American Day van 2018. “Toen rijpte het idee om de Amerikaanse aanwezigheid tijdens de Eerste Wereldoorlog blijvend te herdenken. Door corona wordt dit idee nu pas uitgevoerd.”

2 miljoen Amerikaanse soldaten

Het verhaal van de Eerste Wereldoorlog is ondertussen genoegzaam bekend, maar over de Amerikaanse inbreng is weinig geweten. “Toch vinden we op de Menenpoort 183 namen terug van vermiste Amerikaanse soldaten. Hier in Kemmel liggen verspreid over twee militaire kerkhoven, verschillende Amerikaanse soldaten begraven en we vinden langs de Kemmelseweg de gedenksteen terug van de 27th en 30th Amerikaanse divisies.”

Het verhaal van de Amerikaanse divisies gaat terug tot het jaar 1917. “Duitsland verklaarde de oorlog aan Amerika en verschillende troepen werden naar hier gestuurd. Eerst onder Brits bevel. Van een dienstplicht was er immers in Amerika nog geen sprake. Uiteindelijk kwamen tegen de 2 miljoen Amerikaanse soldaten naar hier om dan toch wel het verschil te maken in de oorlogsvoering.”

Amerikaanse barbecue

De wandeltocht blikt onder meer terug op de slag bij Vierstraat Ridge van eind augustus, die meteen het begin van de geallieerde opmars in onze streek betekende. Tijdens de wandeltocht wordt met infoborden teruggeblikt op die veldslag, niet alleen informatief maar ook ludiek. “Wie kent er bijvoorbeeld de Melkweg? Het gaat over de Millekruisestraat. Een straat die door de Amerikaanse soldaten niet correct uit te spreken was en zo de Melkweg werd.” De Liberty Walk kent drie afstanden (7,11 en 18km) en er kan gestart worden aan het Kemmelse Bezoekerscentrum van 9 tot 13 uur.

Aansluitend wordt er een Amerikaanse barbecue gehouden. “We serveren naast Amerikaanse soda’s ook Budweiser, een populair bier in Amerika.” (MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier