Lege agenda voor clown Bart Cappoen

© Robert Barthier
© Robert Barthier
Redactie KW

De showwereld werd hard getroffen door de coronacrisis. Dat ondervindt Bart Cappoen (39) uit Madonna aan den lijve. Hij is goochelaar, clown, entertainer, dj en conferencier, maar zijn agenda blijft leeg.

Bart Cappoen groeide op in een gezin van vier in de Blikstraat in Langemark. Nu woont hij met zijn echtgenote Marieke Sarrazin (35) en de kinderen Pepijn (7), Liedewij (5) en Reinout (3) in de Klerkenstraat in Madonna. Na zes jaar gewerkt te hebben als opvoeder in vzw De Vleugels in Klerken en tien jaar in Sint-Rembert in Torhout werkt hij nu in het Roeselaarse VTI. Maar zijn grote passie ligt in de showwereld. “Als kleuter keek ik al vol bewondering naar mensen die shows aan elkaar praatten, goochelden of als clown optraden.”

“Een glimlach kunnen toveren op een kindergezichtje, daar doe ik het voor”

Via zijn vriend Bjorn Adriaens kwam hij uiteindelijk ook zelf in die wereld terecht. “Bjorn startte een discobar op en zo trok ik samen als dj naar huwelijken, fuiven en allerlei andere feesten. Zo kreeg ik wat bekendheid als dj en af en toe imiteerde ik Kamiel Spiessens of andere ludieke typetjes. In 2008 stopte ik als dj en schakelde ik over op entertainment als clown en goochelaar. Zo kreeg ik de smaak helemaal te pakken.”

Veel voorbereiding

“Je doet het uiteindelijk vooral om een glimlach op het gezicht van een kind te kunnen toveren. Dat geeft me zoveel energie. Het ziet er misschien allemaal heel simpel uit, maar aan optreden als clown of goochelaar gaat heel wat voorbereiding vooraf. De ene keer lukt het al wat beter dan de andere keer en dat maakt het juist boeiend, zodat geen enkele show dezelfde is. Ik laat altijd wat ruimte voor improvisatie. Ik kan je verzekeren dat ik na iedere show ook compleet bekaf ben, maar ik doe het enorm graag. Goocheltrucs vergen ook wel wat investering, vooral als je het professionele genre binnenstapt. Maar andere hobby’s kosten ook geld.”

“Ik werk vooral voor kinderen en als ik hun ouders of grootouders uit het publiek haal om mij te helpen assisteren, dan zie ik hen ook meegenieten. De kinderen zijn trots als hun naaste familieleden mogen meedoen met de clown. Ik probeer de combinatie te houden tussen hen en de kindershow, maar ook de verwondering van iedere ouder doet me steeds veel plezier. Het grappigste dat ik ooit meemaakte was een oma die mij assisteerde en zodanig hard moest lachen dat haar vals gebit op de podiumvloer belandde. Ik ben toen zelf uit mijn rol gevallen en heb minutenlang, samen met iedereen, geschaterd.”

Maar ook corona hakt er voor Bart hard op in. “Mijn laatste optreden dateert van februari 2020”, zucht hij. “Sinds ons gezin uitbreidde met drie kinderen zette ik een rem op mijn optredens en deed ik dat nog enkel voor familie en de parochie tijdens de kermis in Madonna. Helaas kon ik sindsdien dus geen enkele keer meer optreden. Ik hoop dat de coronaperiode vlug voorbij is en dat ik snel weer glimlachjes op ieder kindergezicht kan toveren. Tijdens de coronaperiode leerde ik genieten van het minimale. Niet ieder weekend ergens naartoe moeten, maar gezellig genieten van elkaar en van de kleine dingen.” (RB)

Meer info: 057 36 55 92 en bartcappoen@hotmail.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier