Leen Van Hee uit Meulebeke behaalt masterdiploma dirigent koor en orkest: “Voldoening is groot”

Leen is ook een gedreven muziekleraar, hier leert ze Emma Van Compernolle dwarsfluit. © Luc
Luc Bouckhuyt
Luc Bouckhuyt Medewerker KW

Na zes jaar intense studie aan het Conservatorium van Maastricht heeft Leen Van Hee (55) haar doel bereikt. De Meulebeekse behaalde het masterdiploma dirigent koor en orkest.

Waar een wil is, is een weg. Leen Van Hee, mama van drie kinderen met een fulltime job als coördinator aan de muziekscholen van Meulebeke en Pittem, slaagde erin om een prestigieus diploma op zak te steken.

“Ik ben in eerste instantie een orkestmuzikant, hoboïste en zangeres. Iemand die beroepshalve graag met jonge kinderen werkt en bij hen het vuur probeert aan te wakkeren opdat ze gebeten worden door muziek en woord”, aldus Leen. “Toen onze dochter Martje zwaar ziek werd, had ik de kracht niet meer om hobo te spelen, alleen zingen deed me goed. Zo ontdekte ik de magie van het koor. Van het een kwam het ander en ik volgde een opleiding koordirectie aan de academie in Waregem.”

Zomercursussen

“Wim Verdonck en Wim Vuye wakkerden het koorvuur in mij aan. Op het einde van mijn tweede jaar werd ik dirigent van het zangkoor Crescendo uit Meulebeke. Ondertussen volgde ik ook de zomercursussen van de Kooracademie Brugge. Ik sloot mijn studies aan de academie van Waregem in 2015 af met grootste onderscheiding.”

“Tijdens de verschillende deelnames aan de zomerweek in Brugge leerde ik Ludo Claesen kennen. Hij was zo onder de indruk van mijn vaardigheden dat hij me aanraadde een volwaardige opleiding tot professioneel dirigent te volgen. Ik hield de boot aanvankelijk af, mijn taak als mama met een job en een voltijdse studie in Nederland zag ik niet combineerbaar. In samenspraak met mijn echtgenoot en na lang wikken en wegen, waagde ik uiteindelijk toch de stap.”

Lange dagen

“Vanaf 2016 trok ik iedere donderdag naar Maastricht om er een dag lang de ene theoriecursus na de andere te volgen (in de Engelse taal) en ook één of twee uur privéles te krijgen van Ludo Claesen. Ik stond de donderdagmorgen op om 3.30 uur en ik kwam om 21 uur terug thuis. Ik probeerde zoveel mogelijk op de andere dagen de cursussen vanop afstand te volgen. Studeren gebeurde ‘s avonds en ‘s nachts. Nu is het eindelijk zover. Na zes jaar studies aan het conservatorium van Maastricht, onder de vleugels van prof Ludo Claesen, studeer ik af als Master Choir Conducting.”

“Op zaterdag 18 juni neem ik het publiek mee met het Koninklijk Koor en Orkest Zanglust en het Kortrijks Vocaal Ensemble, op een reis naar het nieuwe licht. Het concert krijgt de naam ‘Zonnewende’ en heeft plaats om 20 uur in de O.L.Vrouwkerk in Tielt. Programma: Cantico del Sol Ludo Claesen, voor dameskoor, strijkers en SAT soli; Requiem Gabriel Fauré , voor symfonisch orkest, koor SBar Soli.”

Tickets kosten 15 euro, kinderen -12 jaar betalen 8 euro. Tickets te verkrijgen via www.zanglust.be of 051 69 92 34.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier