KWB viert driemaal zilver met receptie en tentoonstelling

KWB organiseert een fototentoonstelling naar aanleiding van haar 75ste verjaardag. Wie kent er wie nog op deze foto uit de oude doos? (foto JM)
Redactie KW

De Ardooise KWB viert de 75ste verjaardag en wordt hiervoor in het gemeentehuis ontvangen. Om driemaal zilver te vieren trekt de KWB er een dagje voor uit op zaterdag 25 september.

De KWB werd als Katholieke Werklieden Bond opgericht in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Naast de KAV – de vrouwengilde – was de KWB een ‘opvoedende vertakking’ binnen de schoot van de Christelijke Arbeidersbeweging (ACW). De KWB stelde zich tot doel om voor de werknemers in de gemeente algemeen vormende activiteiten te organiseren en om hen ook ontspanning te bieden.

Sportaanbod

Vele jaren werkte de KWB met een systeem van wijkmeesters die via het ronddragen van het maandblad Raak het contact met de leden onderhielden. Tot op vandaag zorgt een dynamisch bestuur in Ardooie voor de organisatie van de activiteiten. Hendrik Desoete uit de Kaaistraat is de huidige voorzitter.

De activiteiten zijn geëvolueerd en aangepast aan de behoeften van de leden. Zo is er een ruim sportaanbod. “Reeds 50 jaar spelen wij hier binnen onze afdeling volleybal. Dit sportaanbod is momenteel uitgebreid met recreatief wandelvoetbal en we lanceerden recent ook nog Kubb. Tot corona het verhinderde, is hier een mountainbiketocht georganiseerd en sedert twee jaar wandelen we zoekend in eigen gemeente”, horen we binnen de KWB.

Breed publiek

De KWB richt zich vandaag naar een ruim publiek. Zonder de KWB zou het dorpsleven er wat minder gevarieerd uitzien. Ze organiseren bijvoorbeeld sinds 2000 de ‘Moeder van alle quizzen’ waarbij jaarlijks tientallen verenigingen worden betrokken.

Consumentenzorg is eveneens een bekommernis van de KWB. “Samen met Beweging.net en De Loods staan we maandelijks paraat in de Fietsbib waar gezinnen tegen uiterst gunstige voorwaarden een fiets kunnen huren voor de groter wordende kinderen. Zo besparen ze honderden euro’s op het gezinsbudget”, zegt Koen Claus die de communicatie binnen de KWB verzorgt. De KWB zet zich eveneens in voor een netter leefmilieu en trek er regelmatig op uit om bermen en grachten op te kuisen.

Receptie

Op zaterdag 25 september blikt de KWB even terug op de afgelopen 75 jaar. Het bestuur wordt feestelijk ontvangen op het gemeentehuis. Om 17 uur is er een aangepaste eucharistieviering in de Sint-Martinuskerk. Daarna biedt de KWB een receptie aan in het Hofland voor de genodigden en daar loopt ook een tentoonstelling over 75 jaar werking in Ardooie. Die tentoonstelling is voor het publiek eveneens toegankelijk in de voormiddag van 25 september tussen 9 en 12.00 uur. (JM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier