KOERSbus, een wielermuseum op wielen, doet eerst Ronde van Roeselare en straks ook de Ronde van België

KOERSdirecteur Thomas Ameye (links), schepen José Debel en oud-renners Johan Museeuw en Peter Farazijn knippen het lint door. De KOERSbus kan voortaan uitrijden.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
KOERSdirecteur Thomas Ameye (links), schepen José Debel en oud-renners Johan Museeuw en Peter Farazijn knippen het lint door. De KOERSbus kan voortaan uitrijden.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Met de KOERSbus wil het Museum van de Wielersport in Roeselare ook de museumbeleving tot bij de mensen brengen. In mei en juni gaat de bus langs de lagere scholen in Roeselare, van 11 tot 21 juli maakt de bus een toer langs 20 steden en gemeenten met een WK-link. En dat met oud-renner Peter Farazijn achter stuur van de bus.

Begin dit jaar kocht KOERS, het Museum van de Wielersport in Roeselare een tweedehands bus. Het voertuig werd KOERSbus gedoopt en de afgelopen maanden ingericht tot wielermuseum-op-wielen. Naar aanleiding van het wereldkampioenschap wielrennen dat in 2021 in Vlaanderen plaatsvindt, is de inrichting van KOERSbus hier integraal op afgestemd. KOERSbus maakt zich nu op voor enkele Grote Rondes en aanwezigheid op dat WK.

Wielerreuzenhoofden

Het startschot wordt gegeven in Roeselare, hoofdstad der wereldkampioenen en thuisbasis van KOERS. In mei en juni legt KOERSbus een tour af langs Roeselaarse lagere scholen. De leerlingen zullen op een speelse, interactieve manier kennismaken met de werking van een museum, KOERSmuseum in het bijzonder, en het wat en waarom van KOERSbus. Na een bezoek aan KOERSbus volgt in de klas zelf een artistiek verlengstuk: in het kader van de geboorte van een nieuwe reus – wereldkampioen Jempi – worden de klassen aangemoedigd om wielerreuzenhoofden te maken. Als kers op de taart mogen de leerlingen-kunstenaars hun wielerreuzenhoofden deze zomer exposeren in de Zaal der Wereldkampioenen van het museum. De laatste rechte lijn in de Ronde van Roeselare volgt eind juni wanneer KOERSbus tijdens het Batjesweekend de deuren open doet op het Polenplein.

Ronde van België

Na deze lokale Ronde, trekken KOERSbus en bemanning er op uit voor de Ronde van België. Van zondag 11 juli, de Vlaamse feestdag, tot en met woensdag 21 juli, de Nationale feestdag, gaan zij op zoek naar het WK-verleden van België. KOERSbus zal halt houden in 20 steden en gemeenten met een WK-historiek of -link. Van de tweevoudige WK-gaststeden Ronse en Zolder, over het Vosselaar en Zwevegem van respectievelijk de jongste wereldkampioen (Karel Kaers) en de langst regerende wereldkampioen (Marcel Kint). Met onder meer Yvoir (WK ’75) en Aywaille (met zijn Square Philippe Gilbert) staan ook enkel Waalse steden op het programma. Twee buitenlandse stops – Valkenburg vanwege zijn 5 WK’s en Garnich als thuisbasis van Elsy Jacobs, de allereerste wereldkampioene – maken van de Ronde van België eigenlijk een BeNeLux-Tour. Het voorlopige routeschema van de Ronde van België is hieronder opgenomen en wordt de komende weken vervolledigd.

In elke gaststad doet KOERSbus gratis de deuren open en hoopt de ‘KOERSbus-crew’ lokale WK-verhalen op te rakelen. Het traject van KOERSbus en de wielerverhalen zullen online te volgen zijn. Diverse gaststeden grijpen het WK of de komst van KOERSbus aan om hun lokale wielergeschiedenis extra onder de aandacht te brengen door een tentoonstelling, recreatieve fietstocht of huldiging. Het maakt van de Ronde van België een mooi ploegenspel tussen gaststad en KOERS. Museum van de Wielersport. Als finale zal KOERSbus ook te zien zijn tijdens het WK zelf, eind september 2021. Na dit jaar krijgt KOERSbus andere invullingen en nieuwe bestemmingen.

“De plannen om een museum op wielen te realiseren, dateren al van enige tijd. Het wereldkampioenschap Wielrennen in Vlaanderen in september 2021 was de perfecte aanleiding om er effectief mee van start te gaan”, poneert schepen José Debels. Het maakt dat de opstelling in KOERSbus in eerste instantie focust op het WK. In de bus wordt aan de hand van unieke memorabilia, souvenirs, objecten en videofragmenten teruggeblikt op diverse thema’s: het ontstaan van het WK, 100 jaar WK en het WK Flanders 2021, de roots van de regenboogtrui, het Belgisch WK-verleden en de Belgische wereldkampioenen,… Enkele topstukken zijn de koersfietsen van wereldkampioenen Annemiek van Vleuten, Tony Martin en Eddy Merckx. Uiteraard is KOERSbus ook een uithangbord voor het museum, zijn unieke collectie en voor Roeselare. In KOERSbus is één module ook gewijd aan het museum. Nieuwe dronebeelden aan spurtsnelheid geven een idee van wat bezoekers in het museum écht mogen verwachten!

Routeschema Ronde van België

Zondag 11 juli: v ertrekt de bus in Roeselare Hoofdstad der Wereldkampioen, aan KOERS, Museum van de Wielersport naar Gistel , thuisbasis van wereldkampioen Johan Museeuw en locatie van Wielermuseum van de Gistelse Flandriens. Vervolgens gaat het naar Brugge , gaststad WK 2021. Wereldkampioen Jempi Monseré was als jongeling aangesloten bij Brugse Velosport.

Maandag 12 juli gaat het naar Gent waar de Britse wereldkampioen Tom Simpson jarenlang woonde en zijn dochter Joanne nog altijd huist.

Dinsdag 13 juli is Meise de bestemming. Eddy Merckx, Nicole Van Den Broeck (WK 1973) en Emiel van Cauter (WK amateurs 1954) hebben alle drie wortels in Meise.

Woensdag 14 juli zet de bus koers naar Herentals , stad van tweevoudig wereldkampioen Rik Van Looy met standbeeld op de Grote Markt en Vosselaar, thuisbasis van Karel Kaers, de jongste wereldkampioen ooit die er ook een eigen laan heeft.

Donderdag 15 juli is Heusden-Zolder de volgende halte. Zolder was gastheer voor het WK in 1969 en 2002. Daarna wordt de grens overgestoken en gaat het naar het Nederlandse Valkenburg, vijf keer gaststad voro het WK. Drie keer werd er ook gewonnen door de Belgen: Briek Schotte, Marcel Kint, Philippe Gilbert.

Zaterdag 17 juli gaat het richting Aywaille , de gemeente van Philippe Gilbert waar plannen rond een Maison du Cyclisme bestaan.

Zondag 18 juli is het Groothertogdom Luxemburg en meer bepaald Garnich de bestemming. Het is het geboortedorp van Elsy Jacobs, de allereerste wereldkampioene (1959) bij de dames die er nog steeds wordt geëerd.

Maandag 19 juli stopt de bus in Yvoir , waar het WK in 1975 in het voordeel van Hennie Kuiper werd beslecht.

Dinsdag 20 juli maakt men een dubbele stop. Eerst in Ronse, waar de WK’s van 1963 (Benoni Beheyt) en 1988 (Fondriest) gereden werden. Ronse heeft ook een eigen WK-wielermuur. Daarna rijdt men naar Waregem. Rik Vansteenbergen werd er in 1957 wereldkampioen. Briek Schotte, ook al een wereldkampioen, heeft een standbeeld en plein in Desselgem (Waregem).

De slotetappe op woensdag 21 juli leidt richting Zwevegem , thuisbasis van Marcel Kint, langst regerende wereldkampioen met een eigen straat in het dorp en Moorslede , waar Briek Schotte in 1950 de regenboogtrui aan mocht trekken. De aankomst ligt op 21 juli in Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier