Kinderboerderij De Lenspolder bestaat 40 jaar

Diensthoofd Marie-Ange Loones, Geert Ramboer en Nico Reunbroeck werken al lang bij De Lenspolder. (foto IV) © Isabelle Vanhassel IV
Paul Bruneel

In oktober 1981 startte kinderboerderij De Lenspolder in Nieuwpoort. Om het 40-jarig bestaan van de kinderboerderij te vieren, wordt dit jaar werk gemaakt van onder meer een nieuwe speelinfrastructuur en een boeiend activiteitenaanbod.

De Nieuwpoortse kinderboerderij was al van in het begin een succesnummer. Marie-Ange Lootens maakte de evolutie mee. Zij zag de kinderboerderij evolueren naar wat het nu geworden is. In het voorjaar van 1984 werden twee educatieve medewerkers aangesteld om het educatief pakket uit te werken en groepen te ontvangen. Op dat moment werd er van start gegaan met lessen tuinieren, het maken van geitenkaas en het broodbakken.

Deze laatste workshop broodbakken is nog steeds een van de gegeerde workshops op de kinderboerderij. Natuur- en milieueducatie zijn altijd al belangrijk geweest in het lessenpakket. Er is aandacht voor de Week van de zee, de Natuurdriedaagse, de Week van het bos, de Dag van de natuur en de Week van de bij.

Er worden ook cursussen natuurgids georganiseerd. 28 november 2004 was één van de zwartste dagen in de geschiedenis van de kinderboerderij, want dan was er een hevige brand in het zoldergebouw en heel wat educatief materiaal ging verloren. Gezelligheid stond altijd hoog aangeschreven bij Kinderboerderij De Lenspolder en daarom werd, naast het 30-jarig bestaan in 2011, ook het 35-jarig bestaan in 2016 en nu dus ook het 40-jarig bestaan gevierd.

Actief en speels

Schepen voor kinderboerderij Bert Gunst (CD&V): “Wij blijven als gezonde stad investeren in het welzijn van de kinderen en De Lenspolder speelt hierin een cruciale rol. Het gedreven team zet zich dagelijks in om de vele bezoekers een onvergetelijke dag te bezorgen. Zij hebben die plaats doen uitgroeien tot een van onze grootste stedelijke troeven. Kinderen maken er kennis met dieren en komen op een leuke manier meer te weten over die dieren.”

“Ook in de toekomst willen we de kinderboerderij blijven profileren als leerplek. Naast investeringen in een nieuw educatief atelier zetten we verder fors in op een leerrijk en afwisselend programma vol activiteiten.” Voortaan kunnen de kinderen zich ook uitleven op een hindernissenparcours, het blotevoetenpad en de extra glijbanen. Burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V): “De vele initiatieven op de kinderboerderij zetten kinderen aan om te bewegen en op een speelse manier steken ze kennis op over het boerenleven. Pluspunt is dat ze volop genieten van de open lucht.”

Kinderboerderij De Lenspolder, Elf Juliwijk 6A in Nieuwpoort.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier