Kermiskramers popelen om er weer in te vliegen: “We hebben de mensen echt gemist. En zij ons ook”

John Daelman en Barbara Sioen voor hun Gezondheidsapotheek. “Het zal zoveel deugd doen om eindelijk weer mensen te kunnen laten smullen.”© Davy Coghe
John Daelman en Barbara Sioen voor hun Gezondheidsapotheek. “Het zal zoveel deugd doen om eindelijk weer mensen te kunnen laten smullen.”© Davy Coghe
Philippe Verhaest

Nog even en we kunnen opnieuw genieten van een ritje op de botsauto’s, het schietkraam onveilig maken én een overheerlijke zak oliebollen naar binnen werken. De verplichte pauze heeft meer dan lang genoeg geduurd, zegt ook John Daelman van het legendarische friet- en gebakkraam De Gezondheidsapotheek. “We zijn veel te lang vergeten geweest.”

We kunnen het ons amper nog voorstellen, maar straks schieten op pleinen in dorpen en steden opnieuw kermissen als paddenstoelen uit de grond. Een ritje op de draaimolen voor de allerkleinsten, verliefde tieners die zich op de rups wagen of een knuffelbeer vangen in het lunapark, het lijkt stilaan een eeuwigheid geleden.

Dat beseffen ook John Daelman (52) en Barbara Sioen (47). Het Bredense echtpaar runt al elf jaar De Gezondheidsapotheek en werkt jaarlijks zo’n 25-tal kermissen in West-Vlaanderen af. “Lo-Reninge, Koksijde, Nieuwpoort, Lichtervelde, de Meifoor in Brugge… Overal in onze provincie kennen ze ons kraam”, glimlacht John, vierde generatie kermiskramer en ook zelf al 25 jaar actief in de sector. “Voordien runde ik een schiet- en eendjeskraam, maar De Gezondheidsapotheek is helemaal mijn ding. Een weekend zonder kermis, is voor ons geen echt weekend. Alleen heeft de coronacrisis een forse rem op onze activiteiten gezet. In normale tijden hebben we hoop en al zeven vrije weekends op een jaar, in 2020 hebben we in totaal drie kermissen gedaan . Dat zegt genoeg, hé.”

2020: catastrofe

Het voorbije jaar omschrijft John dan ook als een catastrofe. “Een ander woord heb ik er niet voor”, zegt hij. “Gelukkig zijn we al een tijdje aan de slag en konden we een zekere buffer opbouwen, al is die nu flink geslonken. Ik was van plan om op mijn zestigste met pensioen te gaan, het kermisleven mag je immers niet onderschatten. Heel veel uren kloppen, zowat de klok rond met je zaak bezig zijn… Maar door corona zal ik twee jaar langer blijven werken om het verlies op te halen. Zo eenvoudig is het.”

Alle regeltjes nemen we er met de glimlach bij

Het groen licht van de regering maakt echter veel goed, valt te horen. “Je kan niet geloven hoe blij we zijn dat we opnieuw mogen werken. Het is geleden van begin oktober, maar straks in Koksijde – van 11 tot 13 juni – willen we er als vanouds weer keihard invliegen. Uiteraard zullen de lokale overheden het aantal bezoekers nog plafonneren en zullen we ons aan een pak regels moeten houden, maar dat nemen we er stilaan met de glimlach bij. We zijn allang blij dat we weer kúnnen heropstarten. We zijn veel te lang vergeten geweest. Net als heel wat van mijn collega’s ben ik ervan overtuigd dat we al veel eerder op een perfect veilige manier konden openen. Elke kermis vindt in openlucht plaats en je kan altijd en overal perfect afstand houden. Het is onze job om mensen op een veilige manier een mooie tijd te bezorgen, maar helaas moesten we veel te lang van langs de zijlijn toekijken. Trouwens, waar ligt het verschil met een pretpark? Die mogen al sinds 8 mei weer bezoekers ontvangen, wij moeten een maand langer geduld hebben. Dat klopt niet.”

John en Barbara kijken vooral uit naar het moment waarop de eerste klanten aan De Gezondheidsapotheek opdagen. “Eindelijk weer mensen gelukkig kunnen maken met ons gebak en frietjes, daar doen we het voor. We hebben de mensen echt gemist.”

Trouwe klanten

“Overal waar we komen, zien we veel vaste gezichten terug. Die trouwe klanten volgen ons ook, dat merkten we zelfs tijdens de voorbije lockdown. Eind 2020 en rond Pasen hebben we ons kraam enkele keren geopend en toen kwamen mensen van heinde en verre naar Bredene om onze oliebollen en beignets te proeven. Dat deed verschrikkelijk veel deugd, maar straks kunnen we hen opnieuw in hun eigen gemeente gelukkig maken.”

De komende zomer moet en zal een schot in de roos worden, benadrukt John. “De mensen hebben ons gemist, ze hebben nood aan een verzetje. Bovendien zijn de vooruitzichten goed. Het aantal besmettingen blijft dalen, de vaccinaties lopen vlot… We hopen dat elke kermisganger het einde van de tunnel met een lekker stuk kermisgebak zal vieren.”