Kermis zonder foorreizigers

Harmonievoorzitter Jan D’Haene en Noel Van de Voorde, de pionier van de rommelmarkt, hopen weer te kunnen keuvelen aan het Zonneke. © JM
Jan Maeseele
Jan Maeseele Medewerker KW

Het ziet er naar uit dat Koolskamp Kermis het opnieuw moet stellen zonder kermiskramen op het Dorpsplein. Geen enkele foorkramer vindt de weg naar Koolskamp. Gelukkig kleuren enkele verenigingen de kermisperiode met activiteiten.

“Ook ik heb er het raden na waarom we geen kermiskramen aantrekken op Koolskamp Kermis en dit in tegenstelling tot Ardooie en de Tassche. Ik kan met niet indenken dat het luttele standgeld hier een obstakel kan zijn”, zegt schepen Krist Soenens.

Een officiële kermisaffiche is er ook niet meer, dus sprokkelden wij de activiteiten die in deze periode aangeboden worden even samen.

Culinaire tocht

De eerste activiteit in de kermissfeer is een aanbod van de Landelijke Gilde. Hun ‘stap en hap’-wandeling is een culinaire tocht op vrijdagavond, 3 september. Die avond wandel je vanaf de parking van Danis in de Knijffelingstraat gedurende een zevental kilometer naar verschillende stopplaatsen waar je een hapje of een drankje aangeboden krijgt.

Op zaterdag palmen de Vrije Sporters de dorpskom in voor hun traditionele stratenloop. Enkele promotielopen voor de jeugd en de jogging van Koolskamp gaan de tienkilometerloop vooraf. Vanaf 14.30 uur zijn er wedstrijden.

Het eigenlijke kermisweekend begint op vrijdag 10 september met de openingsavond van de Dorpsfeesten, een inrichting onder impuls van de muziekmaatschappij.

Dorpsquiz

Tijdens die openingsavond zoeken ze de slimste vereniging of groepering tijdens de Dorpsquiz.

Een retrokoers in verschillende reeksen zorgt er voor dat op kermiszaterdag ook een activiteit op het kermisprogramma staat in Koolskamp. De koers wordt voor het eerst georganiseerd. Voorzitter Jan D’Haene zocht mee naar een geschikte opvulling van kermiszaterdag. “De keuze viel op een retrokoers en de mensen van Den Uil sprongen mee op de wagen.” De hele namiddag is er fietsplezier rond Den Uil met fietsen uit de tijd van opa en oma.

Rommelmarkt

De Dorpsfeesten worden afgesloten op zondag met een rommelmarkt in de Ardooisestraat. Daar wordt in de namiddag een dartskampioenschap georganiseerd. Info en inschrijven op www.dorpsfeesten.be

Met Koolskamp Koers, of het Kampioenschap van Vlaanderen, wordt het kermisgebeuren feestelijk en sportief afgesloten op vrijdag 17 september. Op een enigszins gewijzigd parcours strijden de renners voor de leeuwentrui.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.