Juri zoekt oude bierpotten van Wieltjesfeesten

Juri Rommens verzamelt bierpotten en dito glazen die naar de Meense Wieltjesfeesten verwijzen. (foto WO)©wilfried Ossieur
Juri Rommens verzamelt bierpotten en dito glazen die naar de Meense Wieltjesfeesten verwijzen. (foto WO)©wilfried Ossieur
Redactie KW

De Wieltjesworp is een traditioneel hoogtepunt van de Wieltjesfeesten. De worp vanaf het belfort is hét moment van het jaar waarop de Menenaars hun spotnaam van wagenwielvangers alle eer aan doen. Ook Juri Rommens (37) uit de Bruggestraat kijkt er elk jaar naar uit om zijn bierpottencollectie verder aan te vullen.

Een plastic wieltje met een waardebon voor een stuk taart of een gratis zwembeurt laat hem onverschillig, voor Juri draait alles om het bemachtigen van een bierpot van de Wieltjesfeesten. “In totaal heb ik al 43 verschillende potten. De oudste is een stenen pot die dateert van 1972, de meest recente is van vorig jaar toen er weliswaar geen Wieltjesworp was, maar er toch stenen bierpotten in omloop kwamen.”

Daartussen bevindt zich een gamma stenen en glazen bierpotten met wagenwiel en jaartal. “In het begin waren de potten iets kleiner dan nu. De eerste jaren waren ze van steen, later kwamen er nu eens glazen en dan weer stenen potten. Opmerkelijk is dat ik van het jaar 1989 zowel een stenen als een glazen exemplaar heb. Wat ook opvalt, is dat het oor van de pot nu eens links, dan weer rechts of achteraan staat.”

De wieltjes vangt Juri al van kleins af, toen deed hij dat nog samen met zijn vader. Niet elk jaar lukt het om een bierpot te bemachtigen. Dan komt het erop aan om te ruilen. “Sinds ik café Plectrum in Izegem uitbaat, heb ik trouwens geen tijd meer om zelf bij de Wieltjesworp aanwezig te zijn. Gelukkig kan ik rekenen op vrienden om wieltjes te vangen”, vertelt hij.

Brouwerij Lannoy

Juri’s collectie is lang nog niet volledig. “In welk jaar de eerste bierpotten van de Wieltjesfeesten het daglicht zagen, is me nog onduidelijk. Ik vermoed dat dit eind jaren 60 of begin jaren 70 moet geweest zijn. De bierpotten die ik nog mis, zijn die met de jaartallen van vóór 1972, 1975 tot 1978, 1981, 1982 en 1997. Wie me kan helpen, mag me contacteren via 0473 414 000. Zelf heb ik nog 27 dubbele exemplaren die ik kan ruilen.”

Nu stapelt hij de bierpotten in bakken, maar het is de bedoeling om na de verbouwingen in zijn huis een mooie kast te laten maken om ze uit te stallen. “Ik heb ook nog twee oude bierpotten met het wapenschild van Menen en een grote bierpot van 2 of 3 liter van de vroegere brouwerij Etn. Lannoy in de Bruggestraat.”

(CB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.