Janne leert kinderen zwemmen als een zeemeermin of -man

Janne Verhaest en Olivia Eestermans poseren als zeemeerminnen in het zwembad van Lichtervelde.©Kurt Desplenter Foto Kurt
Janne Verhaest en Olivia Eestermans poseren als zeemeerminnen in het zwembad van Lichtervelde.©Kurt Desplenter Foto Kurt
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Chef Nieuws

Altijd van gedroomd om een zeemeermin te zijn? Goed nieuws: in het zwembad van Lichtervelde kan het! Met dank aan ‘Mermaid’ Janne Verhaest uit Roeselare, die lessen ‘zeemeerminzwemmen’ aanbiedt. “Maar vergis je niet: zwemmen met een vin is moeilijker dan je denkt.”

Zeemeerminzwemmen is wat je denkt dat het is: zwemmen met een staartvin zoals alleen zeemeerminnen die hebben. Tijdens de krokusvakantie kunnen kinderen er ook van proeven in het zwembad van Lichtervelde. Janne Verhaest (30), of beter Mermaid Janne , uit Roeselare leidt de lessen in goede banen.

De kleuterjuf heeft zelfs het brevet van SSI Freedive Mermaid op zak. “Al sinds mijn kindertijd ben ik helemaal gek van Disney”, verklaart Janne haar niet-alledaagse hobby. “Vooral de prinsessenfilms spreken mij aan en dan zeker die van De Kleine Zeemeermin . Als kind zwom ik al met mijn twee benen samen. Stiekem wilde ik altijd al een zeemeermin zijn.”

Niet zonder risico

Door de coronamaatregelen zijn straks alleen kinderen jonger dan twaalf welkom in de lessen van Mermaid Janne. Deelnemen kost 33,50 euro voor drie lessen van één uur, de toegang tot het zwembad en het gebruik van een staartvin inbegrepen. Er zijn wel enkele voorwaarden om te kunnen deelnemen. “Zo moeten kinderen een diploma van 50 meter zwemmen hebben en zeker één minuut kunnen watertrappen”, zegt Janne.

Zeemeerminzwemmen is immers niet zonder risico. “Het is veel moeilijker dan het eruitziet. Het lijkt elegant, vloeiend en rustig, maar eigenlijk is het een workout voor het hele lichaam. Het eerste dat we bespreken in de les, is de veiligheid. Het is belangrijk dat je de juiste zwemtechniek onder de knie krijgt.”

“Ik leer de kinderen ook hoe ze moeten omgaan met kramp, vermoeidheid of andere onverwachte gebeurtenissen tijdens het zwemmen. Ik zwem trouwens ook nooit alleen. Je moet altijd een buddy in de buurt hebben.”

Rust en stilte

Eenmaal je alle veiligheidsafspraken kent, is het genieten. “Het is zo zalig om te doen! Je traint je lichaam, maar zeemeerminzwemmen is ook heel ontspannend. Onder water ervaar je veel rust en stilte. Bovendien leer je nieuwe mensen kennen, waardoor het ook een sociale bezigheid is.”

Voel je het bij het lezen van dit artikel al kriebelen, maar ben je ouder dan 12? Niet getreurd, want Janne wil in de toekomst ook graag lessen aanbieden voor volwassenen. “Ik zou dat heel graag doen, maar dat vergt toch wel een behoorlijke investering. Want net zoals volwassenen een grotere schoenmaat hebben, zou ik dus ook grotere vinnen moeten aanschaffen. Maar ik denk daar zeker over na. Alles hangt af van de interesse.”

Tot slot: ook jongens zijn welkom in de lessen. “Natuurlijk, je zou er van schrikken hoeveel zeemeermannen er zijn. Ook bij de volwassenen”, knipoogt Janne.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.