Jan Desimpelaere van Tuinhier ziet laatste jaren meer groene vingers: “Toch daalt ons ledenaantal”

Jan Desimpelaere op het volkstuinpark Overakker dat beheerd wordt door Tuinhier Deerlijk.© DRD
Jan Desimpelaere op het volkstuinpark Overakker dat beheerd wordt door Tuinhier Deerlijk.© DRD
Redactie KW

Op initiatief van de plaatselijke afdeling van Tuinhier in Deerlijk konden tuinliefhebbers in het volkstuinpark Overakker een grondstaal laten ontleden. “Handig om te weten of de bodem van je moestuin geschikt is voor groenten”, stelde voorzitter Jan Desimpelaere. Hij stelt ook een daling vast in het ledenaantal.

Je kon het de voorbije week duidelijk voelen. De lente is in het land. Bij tuinliefhebbers kriebelt het weer om van start te kunnen gaan in de moestuintuin. “Normaal starten wij ons werkjaar altijd met een planten- en bloemruilbeurs in d’Iefte”, verduidelijkt Jan Desimpelaere, die naast de Deerlijkse ook de nationale voorzitter van Tuinhier is. “Zo’n 400 plantjes of stekken verwisselen dan telkens gratis van eigenaar.”

“Voor de hieraan gekoppelde grondstaalontleding wijken we door corona uit naar het volkstuinpark Overakker in de Tapuitstraat. Tuinliefhebbers brengen een staaltje aarde uit de moestuin, serre of plantenbak mee en wij onderzoeken de zuurtegraad. Zo komt men te weten of het om zure, neutrale of eerder alkalische grond gaat en of je al of niet kalk of turf moet toevoegen om tot een goede samenstelling te komen. We geven ook advies en tips mee.”

“Met Tuinhier begeleiden we graag de aanleg van jouw eerste moestuintje” – Jan Desimpelaere

Jan Desimpelaere is ook de bezieler van het volkstuinpark Overakker. “Er zijn nog 5 perceeltjes van 30 vierkante meter vrij. Alle materiaal is hier voor handen je kan volkomen coronaproof aan de slag gaan. Hoewel tuinieren de jongste jaren in de lift zat, stellen we nu toch een daling van het ledenaantal vast. Niet alleen in Deerlijk maar eigenlijk in heel Vlaanderen, stellen we vast.”

“Over drie weken starten we met de nieuwe cursus ‘Tuinieren voor dummies’. Een ideale introductie om met een moes- of siertuin aan de slag te gaan. Als je niets weet van spitten, harken, planten en zaaien en ook van bemesten, snoeien en verspenen geen kaas hebt gegeten, hoef je nog niet te panikeren. Met Tuinhier begeleiden graag de aanleg van je eerste (moes-)tuintje.”

Niet moeilijk

“In een viertal sessies proberen we duidelijk te maken dat tuinieren eigenlijk niet zo moeilijk en absoluut niet zo kostelijk is als iedereen denkt”, gaat Jan voort. “Het is geenszins de bedoeling om grote theorieën te verkopen. Het is veel meer verschaffen van praktische uitleg, tips geven en vooral zelf eens aan de slag gaan. De deelnemers zullen snel overtuigd zijn dat tuinieren een fijne en gezonde vrijetijdsbesteding is.”

“Tijdens de bijeenkomst van zaterdag 24 april leren we vooral de grond plant- en zaaiklaar te maken. Vooraleer te zaaien of planten, moet je voor een goede kwaliteit en structuur van de bodem zorgen. We vertellen over bemesten, het verrijken van de bodem met organische voedingsstoffen en we leren een spade op de juiste manier hanteren. Na de zomer staan er nog twee bijeenkomsten op het programma. We evalueren hoe het tuinieren is verlopen, met welke problemen men geconfronteerd werd en maken duidelijk wat je allemaal kan doen met wat geoogst werd.” (Rik Devos)

Info: www.tuinhierdeerlijk.com

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.