Izegemse ijsberen kappen ijs uit openluchtbad om te zwemmen

Zes doorgewinterde ijsberen kapten kort voor de middag enkele gaten in het bevroren oppervlak van het openluchtbad De Krekel… om er vervolgens even in te klauteren.

De ijsberen kapten ijs weg om een frisse duik te nemen in het openluchtbad De Krekel in Izegem.© FM
De ijsberen kapten ijs weg om een frisse duik te nemen in het openluchtbad De Krekel in Izegem.© FM

3,4 graden wees de digitale thermometer kort voor de middag aan, toen die werd ondergedompeld in het openluchtbad van sportcentrum De Krekel in Izegem. Even tevoren werden er een aantal gaten gemaakt in het ijs. Dat leverde ijsschotsen van een tiental cm dik op.

Zes doorgewinterde ijsberen kropen er vervolgens aangemoedigd door hun trainster even in. De ene al langer dan de andere. “Alles hangt van de opwarming af”, verklaart trainster Jocelyne Dierickx-Visschers. “Aan de ‘duik’ gaat een langdurige opwarming vooraf. Dit wapent het lichaam tegen het ijskoude water.”

Zelf bleef ze warm ingeduffeld aan wal. “Dit is een protocol dat we naleven. Er moet altijd iemand paraat staan om in te grijpen mocht iets fout lopen. Als je zelf al in het water geweest bent, dan lukt dat niet adequaat.” Gelukkig verliep alles naar wens en hoefde niet ingegrepen te worden. Ook met de coronamaatregelen werd rekening gehouden.

In normale omstandigheden vond nu de Valentijnsduik van de IJsberenclub plaats. Vorig jaar nog zwommen gelegenheidsijsberen hun geliefde tegemoet met een roos in de mond. Van ijs was er toen geen sprake, het weer was te zacht. “Het zouden nu dus ideale omstandigheden geweest zijn voor een heruitgave bij dergelijk lage temperaturen. Helaas kan die activiteit niet doorgaan omwille van corona”, besluit ijsbeer Jan Dierickx-Visschers.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(MI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.