Izegem plaatst rolstoelvriendelijke picknicktafels

V.l.n.r. Brian Devos, Vienna Lootens en schepenen Lothar Feys, Kurt Himpe en Caroline Maertens bij de gloednieuwe picknickbank, aangepast aan rolstoelgebruikers.© Frank Meurisse
V.l.n.r. Brian Devos, Vienna Lootens en schepenen Lothar Feys, Kurt Himpe en Caroline Maertens bij de gloednieuwe picknickbank, aangepast aan rolstoelgebruikers.© Frank Meurisse
Frank Meurisse
Frank Meurisse Medewerker KW

Jaarlijks plaatst stad Izegem tussen de paas- en herfstvakantie 24 picknickbanken verspreid over de stad. Dit jaar worden er ook twee rolstoelvriendelijke exemplaren voorzien: in de omgeving van ’t Pandje en in de buurt van de serviceflats op de oude kloostersite in Emelgem.

“Dit is gaaf”, vindt Vienna Lootens (28) uit Emelgem terwijl ze haar elektrische rolstoel onder de gloednieuwe picknickbank manoeuvreert. “Ik woon nu nog liever in Emelgem. We voelen ons hierdoor zo welkom.” Ook haar partner Brian Devos (39) die mee aan tafel schuift beaamt het. “Zo kan nu werkelijk iedereen plaatsnemen aan de picknicktafel.”

Eigenlijk was het Vienna zelf die de voorzet gaf voor de picknickbanken waaraan ook rolstoelgebruikers kunnen plaatsnemen. “Ik had die al in Brugge gezien en daarop stuurde ik een mailtje naar de stadsdiensten met het voorstel deze ook in onze stad te plaatsen.” En het stadsbestuur kopte de bal binnen. “We hebben deze twee rolstoelvriendelijke picknickbanken meteen opgenomen in het bankenplan van de stad. Dit past er perfect in”, zegt schepen van Openbare werken en Groen Caroline Maertens.

Verlengd tafelblad

Zo’n toegankelijke picknicktafel lijkt sterk op een gewone picknicktafel. Door het verlengde tafelblad kunnen rolstoelgebruikers vlot onder de tafel rijden om plaats te nemen. De twee rolstoelvriendelijke banken staan in de omgeving van ’t Pandje en dus in de buurt van de serviceflats in Emelgem.

De banken werden kant en klaar geleverd. “Het is inderdaad zo dat de stadsdiensten er niets meer hoefden aan te veranderen”, zegt schepen van Toegankelijkheid Lothar Feys. “Bovendien zijn ze er een stuk sneller dan verwacht. Iedereen is dus tevreden.”

Vienna en Brian niet in het minst. “We kunnen nu zelf mensen uitnodigen om even samen te zitten. De bank in Emelgem staat op een locatie waar veel passage is. Hij zal druk gebruikt worden. Straks moeten we nog een reservatiesysteem invoeren”, lacht ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier