Internationale Rozenkeuring in tuinen van het kasteel ‘t Hooghe in Kortrijk

Een sfeerbeeld uit de editie van 2019.©JVGK
Een sfeerbeeld uit de editie van 2019.©JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren Inagro vzw, Provincie West-Vlaanderen en Stad Kortrijk de Internationale Rozenkeuring in de tuinen van het kasteel ‘t Hooghe in Kortrijk. De 60e editie van de keuring vindt plaats op vrijdag 25 juni. Op zondag 27 juni is er het Rozenfeest.

De Internationale Rozentuin dateert al van 1959 en bevindt zich in de tuinen van het kasteel ‘t Hooghe, langs de Doorniksesteenweg in Kortrijk. In 2003 liet het West-Vlaams provinciebestuur de tuinen volledig opnieuw aanleggen. Inagro, het West-Vlaamse onderzoekscentrum voor land- en tuinbouw, verzorgt de tuin met financiële steun van de stad Kortrijk.

200 variëteiten

De tuin omvat een demonstratie- en een proeftuin. In de Rozentuin bij het kasteel ’t Hooghe in Kortrijk haalt elke rozen- of tuinliefhebber zijn hart op. Ruim 200 diverse variëteiten bevinden zich in een heerlijk, groen kader. De Rozentuin is dagelijks open voor het publiek en een bezoek is gratis. De tuin is op zijn mooist van half juni tot eind augustus.

De winnaar van de Gouden Roos in 2019.©JVGK
De winnaar van de Gouden Roos in 2019.©JVGK

Op 25 juni staat de Internationale Rozenkeuring op de agenda met als hoogtepunt de bekendmaking van de ‘Gouden Roos 2021’. Een internationale jury zal de rozennieuwigheden beoordelen en de beste rozen bekronen. Voor het eerst sinds 2004 wordt op deze feestelijke dag een nieuwe roos gedoopt in de Internationale Rozentuin in Kortrijk, een niet te missen evenement.

Ook zetten de initiatiefnemers Gerdi Vandevelde in de bloemetjes, technisch medewerker van de groendienst Nadat hij zich twaalf jaar met veel toewijding toelegde op het onderhoud van de rozentuin, gaat hij eind oktober met pensioen.

Rozenfeest

Op zondag 27 juni belichten Provincie West-Vlaanderen, Stad Kortrijk en Inagro de kleurenpracht van de Internationale Rozentuin in Kasteelpark ’t Hooghe. Naar tweejaarlijkse gewoonte organiseren ze er het Rozenfeest. ‘Waar fleurige kleuren bloeien’ dompelt jong en oud van 10 tot 17 uur onder in de wereld van fleurige kleuren en geurende rozen.

Het Rozenfeest bezoeken kan gratis en zonder reservatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier