Inclusief speelplein naast lokaal dienstencentrum De Spie

Lien Deblaere (voorzitter van het Woon- en Zorgbedrijf), Clément De Bruyckere (hoofd technische dienst), Elien Dejaeghere (directeur Ter Beke), preventieadviseur Roald Bekaert en Myriam Deloddere (algemeen directeur van het Woon- en Zorgbedrijf), op het grasveldje naast De Spie.© Luc Vanthuyne
Lien Deblaere (voorzitter van het Woon- en Zorgbedrijf), Clément De Bruyckere (hoofd technische dienst), Elien Dejaeghere (directeur Ter Beke), preventieadviseur Roald Bekaert en Myriam Deloddere (algemeen directeur van het Woon- en Zorgbedrijf), op het grasveldje naast De Spie.© Luc Vanthuyne
Redactie KW

Op het gazon naast lokaal dienstencentrum De Spie in de Beselarestraat in Geluwe komt er een inclusief speelplein, waar kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen. “Een win-winsituatie”, meent Lien Deblaere, voorzitter van het Woon- en Zorgbedrijf Wervik (WZBW). Want ouders en (over)grootouders zullen kunnen toezicht houden én genieten van het spel en een terrasje.

“Al een tijdlang leeft het idee om een aantal speeltuigen te voorzien op het grasveld naast De Spie”, vertelt Deblaere. “Tussen het dienstencentrum en woonzorgcentrum Ter Beke is er een mooie tuin, met prachtige bomen, grasperken, veel groen met bloemen, terrassen en een petanqueplein. Met een speelplein willen we het nog aantrekkelijker maken. We willen alle inwoners van Geluwe de kans bieden om van onze mooie, open voortuin te genieten.”

Pioniersrol

“Gezien mijn warm hart voor de doelgroep ‘mensen met een beperking’, droomde ik al lang van een inclusief speelplein in Wervik. Ik zag mijn kans en deed in de raad van bestuur het voorstel om het speelplein een pioniersrol te laten spelen door extra aandacht te hebben voor toegankelijkheid. Er wordt een verhard wandelpad voor rolstoelgebruikers aangelegd. In de ruime omgeving zijn er weinig inclusieve speeltuintjes, terwijl kinderen met een handicap ook nood hebben aan spelen. De visie van een toegankelijk speelpleintje past in het plaatje van het WZBW, dat voor iedereen zorgt. Elk kind heeft recht op spelen.”

“Zo kiezen we voor twee grote nestschommels, waar een kind samen met zijn begeleider gebruik van kan maken. Als rechtop zitten moeilijk lukt, kan men er ook in gaan liggen; zo kan schommelen altijd op een veilige manier. Ook een rolstoeltoegankelijke draaimolen wordt voorzien, net als het reuzenspel ‘Vier op een rij’. Beleving én toegankelijkheid staan centraal.”

“Ook kinderen met een beperking hebben nood aan én recht op spelen” – Lien Deblaere , Woon- en Zorgbedrijf Wervik

“We kozen als locatie voor het grasveldje naast De Spie dat paalt aan het terras, zodat er altijd toezicht mogelijk is van de (groot)ouders. Op die plaats kunnen ook de bewoners van Ter Beke genieten van de spelende kinderen. Veel van de leefruimtes kijken uit op het toekomstige speelplein. Ook dat is een extra motivatie om eens van de buitenlucht te genieten, want geef toe: wat is er leuker dan (achter)kleinkinderen zien spelen en genieten vanop een gezellig terrasje samen met familie? Kortom, het wordt een win-winsituatie en zal middenin het centrum een grote meerwaarde zijn.”

“Voor de realisatie zouden we heel graag de zomer halen. We hebben een prijsaanvraag gedaan. Welke speeltuigen er precies komen, moet nog worden beslist. Alles moet voldoen aan de normen en gekeurd worden. We gaan ook proberen financiële steun te krijgen bij bijvoorbeeld de Koning Boudewijn Stichting en de financiële coöperatie Cera.”

Het Woon- en Zorgbedrijf Wervik hoopt dat dit concept navolging krijgt in andere gemeenten. “We willen daarin een pionier zijn”, aldus de voorzitter. “Ik heb geen weet van een volledig identiek initiatief in de regio.”

En hopelijk blijven de speeltoestellen gespaard van vandalisme. “Er is hier veel passage en dus ook meer sociale controle”, meent Deblaere. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier