Ieperse festivals hopen toch nog op mooie festivalzomer: “Als het mag doorgaan, dan wordt het een succes”

In de zomer van 2019 werd de tweede en voorlopig laatste editie van Highlight Festival georganiseerd.© SWD Photography/www.swdphotography.com
In de zomer van 2019 werd de tweede en voorlopig laatste editie van Highlight Festival georganiseerd.© SWD Photography/www.swdphotography.com
Tom Gheeraert

Terwijl Ieperfest niet meer gelooft in een ‘normaal’ festival deze zomer, koesteren Highlight Festival en Frietrock wel nog hoop. Frietrock heeft zelfs concrete plannen om in april al een kleinschalig initiatief op poten te zetten. Voor de echte editie in september zien Patrick Thijs en co het veel groter, inclusief een nieuwe festivalweide aan Ter Waarde.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), bevoegd voor cultuur, liet vorige week weten ten laatste midden maart een beslissing te nemen over de zomerfestivals. We legden ons oor te luister bij de Ieperse festivalorganisatoren of zij al knopen doorgehakt hebben. “Wij waren van plan om een coronaveilig mini-Frietrock te organiseren in het derde weekend van april, met lokale groepjes en dj’s als afsluiters”, vertelt Patrick Thijs. “Drie dagen in het Hamiltonpark, kampvuren, inschrijvingen vooraf, in bubbels als dat nodig is… We wilden er ook de lokale horeca bij betrekken.” Dat initiatief staat echter op zeer losse schroeven. “Er is inderdaad niet meteen beterschap in zicht”, zucht Patrick. “Dus vrezen we ervoor dat het niet kan doorgaan. Het is afwachten, maar ik verwacht tegen begin februari toch een beslissing.”

“In juni willen we graag een EK-dorp bouwen op de Grote Markt van Ieper” – Patrick Thijs

Patrick Thijs en zijn team staan duidelijk te popelen om evenementen te organiseren. “Een tweede project waarmee we bezig zijn is het EK voetbal, samen met het EK basketbal, in juni. Daarbij hadden we de plannen om een soort dorp te maken op de Grote Markt met grote schermen, net zoals we gedaan hebben met het WK in 2018. We staan klaar om daar iets moois van te maken, maar ook hier is het afwachten”, vervolgt Patrick. “Ten slotte hebben we de ‘grote’ Frietrock op 10, 11 en 12 september. Natuurlijk gaan we ervan uit dit kan doorgaan. We proberen hier en daar al zaken vast te leggen, met daarbij verschillende groepen die al geboekt waren in 2020.”

Weide aan Ter Waarde

De locatie is ook nog een heikel punt. “Sowieso kan het niet meer op de Leet. Normaal zouden we uitwijken naar het Hamiltonpark, maar daar hebben we te weinig plaats. Nu zijn we aan het kijken om het festival in september te organiseren op grond bij Ter Waarde. Dat is een groot grasveld van ongeveer 12.000 m² grenzend aan de N38.”

Ook als Frietrock niet kan doorgaan, vreest Patrick niet voor de toekomst van het festival. “Twee jaar geleden hadden we al eens pech met het weer. Veel mensen dachten misschien dat het gedaan zou zijn, maar we hebben een goed team met enkele jonge mensen die meehelpen. Hopelijk kunnen we dat binnenkort ook bewijzen.”

Niet kleinschaliger

Veel goesting is er ook bij Highlight Festival. “We gaan ervan uit dat we het festival kunnen organiseren deze zomer, dus op dat vlak zijn we wel positief”, zegt Lennert Vintevogel. “We verwachten dat iedereen gevaccineerd is tegen juni en dat we dan wel een mooie festivalzomer kunnen hebben. Voor ons is het ofwel het festival ofwel niets. Het concept laat niet toe om kleinschaligere alternatieven uit te werken. Sowieso hebben we al contact met artiesten. In principe zijn dat dezelfde die we vorig jaar al geboekt hadden. Zij weten dus al dat ze 28 augustus moeten vrijhouden.”

“Ons concept laat niet toe om kleinschaligere alternatieven uit te werken”, klinkt het bij de organisatie van Highlight.© SWD Photography/www.swdphotography.com
“Ons concept laat niet toe om kleinschaligere alternatieven uit te werken”, klinkt het bij de organisatie van Highlight.© SWD Photography/www.swdphotography.com

Toch is er ook twijfel. “Het zal afhangen van hoe de vaccinatie verloopt. Zal iedereen gevaccineerd zijn tegen juni? Dat weten we niet. We hebben ook al nagedacht over sneltests en dergelijke… Eerlijk gezegd zie ik het niet goed komen voor grotere festivals die buitenlands acts boeken, maar wel voor de kleinere festivals. Maar misschien wordt er beslist dat ofwel alles, ofwel niets mag. Maar als het weer mag, dan wordt het een succes. Niet alleen Highlight, maar ook de rest.”

Ieperfest

Minder hoopvol zijn ze dan weer bij Ieperfest. Het hardcore-, punk- en metalfestival maakte in september wel al een deel van de affiche bekend, maar medeorganisator Davy Bauwens twijfelt of het festival wel kan plaatsvinden in het eerste weekend van juli. “Er is nog niets definitief beslist, maar de kans dat het normaal doorgaat is klein”, zegt Davy Bauwen. “Voor ons is het sowieso niet haalbaar om een systeem op poten te zetten met eventueel sneltests en het voorleggen van negatieve tests. Wij zijn daar veel te klein voor. We hebben natuurlijk veel goesting om iets te organiseren, binnen de maatregelen die op dat moment gelden. Alle opties liggen wat dat betreft nog open. Je ziet ook dat de grote Britse festivals al annuleren. Ik denk dat we pas in 2022 opnieuw een normaal festivaljaar zullen zien. Het enige wat we kunnen doen, is misschien één dag enkele losse optredens organiseren. De goesting is in elk geval heel groot, niet alleen bij organisatoren, maar ook bij de bands zelf.”

Het voortbestaan van Ieperfest komt alvast niet in gevaar. “Het overgrote deel van de verkochte tickets van de afgelaste editie van 2020 zijn overgezet naar dit jaar. We hebben er maar weinig moeten terugbetalen. Het enige zijn de vaste kosten die doorlopen, maar gelukkig heeft stad Ieper beslist dat we de subsidie mochten houden. We hopen dat dat dit jaar ook weer het geval zal zijn. Op zich zouden we het dus moeten kunnen overleven.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.