HuisvandeMens organiseert eind juli sParks Festival in Hamiltonpark

Op de foto zien we in het Hamiltonpark vooraan v.l.n.r. Sammy Roelant, Peter Vanthuyne en Lieve De Cuyper. Achteraan herkennen we v.l.n.r. Lieve Goemaere, Korneel Bracqué en Joke Neels. (foto TOGH)
Op de foto zien we in het Hamiltonpark vooraan v.l.n.r. Sammy Roelant, Peter Vanthuyne en Lieve De Cuyper. Achteraan herkennen we v.l.n.r. Lieve Goemaere, Korneel Bracqué en Joke Neels. (foto TOGH)
Tom Gheeraert

Maximum 500 mensen per dag zullen in het Hamiltonpark kunnen genieten van artiesten als Stef Kamiel Carlens en DJ 4T4 tijdens het sParks Festival, het nieuwe initiatief van huisvandeMens Ieper op 30 en 31 juni en 1 augustus. “We willen het gevoel van vrijheid opnieuw beleven”, zegt Peter Vanthuyne.

sParks Festival wordt op touw gezet door huisvandeMens Ieper, in samenwerking met onder meer de jeugdvereniging HUJO en het Humanistisch Verbond. “ Het festival kreeg de naam ‘sParks’ mee want het gaat vonken van hoop geven ”, Peter Vanthuyne (48), directeur van huizenvandeMens West-Vlaanderen. “Het idee borrelde eind vorig jaar op. Toen gingen we ervan uit dat tegen eind juli het virus helemaal verslagen en achter de rug ging zijn. Dat is niet helemaal het geval, maar we gaan wel de goeie richting uit.”

500 bezoekers per dag

Een tweede reden dat we dit festival is dat onze organisatie deMensnu, de koepel voor vrijzinnig humanisten, dit jaar 50 jaar bestaat ”, vervolgt Vanthuyne. “Er waren voor corona veel plannen om dat te vieren, maar er is veel in het water gevallen. Dat is eigenlijk hét jubileumevenement voor West-Vlaanderen. sParks Festival wil vooral een laagdrempelig festival zijn waar iedereen welkom is.”

Ondertussen is de affiche zo goed als rond. Behalve optredens van onder meer Stef Kamil Carlens, The Singalong Band van Eric Melaerts, Black Mamba en TLP, zullen er ook lezingen en voordrachten zijn van sprekers zoals Kurt Van Eeghem, Lara Taveirne, Bleri Lleshi, Christophe Busch en Jean Paul Van Bendegem. De grote massa wil sParks Festival niet lokken. “De versoepelingen van 15 augustus die grote festivals als Pukkelpop moeten mogelijk maken zullen misschien nog niet in voege zijn. We hebben daarop geanticipeerd door het aantal bezoekers sowieso te beperken tot 500 bezoekers per dag”, zegt Sammy Roelant, die de praktische organisatie voor zijn rekening neemt.

Coronacontroleurs

“We hebben een oppervlakte van 6.000 m², voldoende om voor 500 mensen genoeg ruimte te hebben, looplijnen te maken… Mocht het bijvoorbeeld nog steeds zo zijn dat je moet zitten om te drinken en de optredens te bekijken, dan is dat allemaal mogelijk bij dat aantal bezoekers. Er zal een team zijn van coronacontroleurs dat erop zal toezien dat alles veilig verloopt. We hopen dat de maatregelen tegen dan zo soepel zijn dat er zal kunnen gedanst worden .”

De bedoeling was om het festival gratis te houden, maar corona stak daar een stokje voor. “Eigenlijk is de inkom gratis, maar omdat we controle willen hebben over het aantal bezoekers, hebben we toch een ticketverkoop georganiseerd. Uiteindelijk zal het dan 2 euro handling fee kosten”, gaat Sammy verder. “De bibliotheek Ieper heeft toegezegd voor een samenwerking. Vrijdag is jongerendag waarbij we ons met de programmatie specifiek op jongeren richten, met TLP en Black Mamba die komen. Op die dag zal de bib hier een programmatie doen van drie ‘slam poets’. Een andere samenwerking is met Hujo, de humanistische jongeren. Zij gaan op een laagdrempelige, sympathieke manier filosofie brengen in de bedoeïenentent waar je ook iets zult kunnen drinken.”

Vegetarisch

De catering op het festival wordt volledig vegetarisch. “Dat doen we omdat we willen dat onze waarden overal worden uitgestraald. De catering wordt aangeboden drie lokale mensen met een foodtruck : de Feestmama, Smarty Greens en Atelier Flori, mensen uit Reningelst die ook in Brugge een zaak hebben. Ze zijn uitverkozen tot beste vegan nieuwkomer van het jaar”, vervolgt Sammy. “Er zal een bar zijn en een aparte cocktailbar. We zullen ook ons best toen op het vlak van toegankelijkheid voor iedereen.”

Het festival zal plaatsvinden op 30 en 31 juli en 1 augustus op het nieuwe Ieperse evenemententerrein Hamiltonpark. Daar vinden momenteel ook de uitzendingen van de EK-matchen op groot scherm plaats. “ Ik ben trots dat ik dit mag voorstellen in mijn eigen geboortestad ”, zegt Peter Vanthuyne, die sinds op 1 oktober 2020 aangesteld is als directeur van de huizenvandeMens West-Vlaanderen. Voordien was hij 13 jaar actief als directeur van het Technisch Atheneum in Ieper.

Carrièreswitch

“Toen was ik 34 jaar en de jongste directeur in de scholengroep”, zegt Peter Vanthuyne. “Maar dertig jaar directeur in dezelfde plaats te zijn, was niet direct mijn ambitie. Ik had altijd gezegd dat ik het tien jaar ging doen, het zijn er dertien geworden. Mijn voorgangster Els Goderis van deMens.nu was al 22 jaar directeur. Ook zij ging voor een carrièreswitch. Heel per toeval ontmoetten we elkaar tijdens de vakantie vorig jaar en kwam het ter sprake. Ik was bovendien al vrijwilliger en had op die manier al een serieuze staat van dienst binnen de vrijzinnige beweging.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.