Heuvelland promoot ook in 2021 het sportief fietsen

De gemeente roept op om een selfie te nemen aan Werner Kerner en deze te posten op de facebookpagina.© MD
De gemeente roept op om een selfie te nemen aan Werner Kerner en deze te posten op de facebookpagina.© MD
Redactie KW

De gemeente Heuvelland promoot ook in 2021 het sportief fietsen. Het verhaal startte in 2020 met de aanwezigheid op de populaire fietsbeurs Velofollies maar kende door de coronacrisis geen sportief vervolg meer.

Samen met de Vrienden van de Hellingenroute neemt de gemeente Heuvelland nu toch voorzichtig wat initiatief rond het sportief fietsen. Zo wordt in het eerste lenteweekend van zaterdag 20 maart en zondag 21 maart een toertocht georganiseerd volgens de geldende coronamaatregelen.

“We bieden een bewegwijzerde toertocht van 80 km aan”, vertelt schepen van Toerisme Bart Vanacker. “Er zijn twee verschillende startplaatsen: de parking aan de Kasteeldreef in Kemmel en de parking van de Kosmos op de Rodeberg in Westouter.”

“Gezien de geldende coronamaatregelen kunnen we geen bevoorradingen aanbieden en vragen we ook te genieten met maximum 10 personen. De tocht wordt via de website van Fietsen in Heuvelland ook aangeboden op gpx.”

Werner Kerner

Blikvanger op het parcours wordt Werner Kerner, die dit jaar de volle zomer lang aan de wijnvelden van de Zandberg zal staan. “Werner Kerner is onze reuzenspeelgoedrenner, verwijzend naar een druivensoort geteeld in Heuvelland”, duidt de schepen van Toerisme. “In het verhaal van het sportief fietsen willen we graag de lokale troeven zoals onze wijnbouw promoten.”

Aan Werner Kerner op de Zandberg wordt gevraagd om een selfie te nemen en die achteraf te posten op de facebookpagina. Naast deze toertocht biedt Toerisme Heuvelland een vast arrangement aan waarbij een lokale gids de deelnemers laat genieten van een verrassend parcours en een afsluitend glas wijn op een wijndomein. “Dit arrangement Wine and Cycling stellen we opnieuw open van zodra corona dit toelaat.”

Heuvellandroute

Ook dit jaar wordt voor het eerst de Grote Wijnprijs van Heuvelland georganiseerd en dit op zaterdag 1 mei. “Wie de snelste tijd rijdt op het Strava-segment van het wijndomein krijgt een fles wijn van dat wijndomein.”

De Vrienden van de Hellingenroute haalden ondertussen ook de Heuvellandroute van onder het stof. “In de vorige eeuw was de Heuvellandroute een autoroute van 106 km. Deze route werd in detail beschreven door Julien Van Remoortere, een Vlaams auteur die ongeveer 400 toeristische boeken publiceerde,” vertelt Bart Vanacker.

“De Heuvellandroute was bewegwijzerd met zeshoekige borden en werd toen ook door wielertoeristen gereden. De route was populair in de jaren ’70 en ’80. We plannen op 19 juni van dit jaar daaromtrent ook een event.”

De Hellingenroute ten slotte wordt dit jaar uitzonderlijk gereden op zaterdag 21 augustus en niet op 15 augustus. Reden voor de eenmalige verhuis is de rally van Ieper die het weekend van O.LV.-Hemelvaart inneemt. (MDN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.