Grote Braderie verwacht zon en 30.000 bezoekers

Komend weekend wordt het weer op de koppen lopen op de Grote Braderie. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Dit weekend wordt zonnig, met aangename temperaturen. Ideaal voor een bezoek aan de Grote Braderie, een organisatie van de Handelaars Belle Epoque. “We verwachten met het mooie weer toch wel 30.000 bezoekers, verspreid over drie dagen.”

Dit weekend wordt het ongetwijfeld op de koppen lopen op de Grote Braderie in de Torhoutsesteenweg – tussen het Leopold I-plein en het Mac Leodplein –, de Alfons Pieterslaan en de omgeving rond het Petit-Paris.

Pascal Desmet, kersvers voorzitter van de Handelaars Belle Epoque vzw, krijgt meteen een mooie opdracht voorgeschoteld. Al had hij daar naar eigen zeggen dit jaar nog niet veel eigen inbreng in. “Het is mijn eerste braderie als voorzitter”, zegt Desmet. “Ik ben er in mei bijgekomen en heb zo mijn eigen wending nog niet kunnen geven aan de braderie. Maar dat ben ik wel van plan. Er is contact geweest met hogeschool Vives. Binnenkort zitten we aan tafel met de richting ‘Eventmanagement’ om samen een nieuw concept uit te denken. We willen de braderie graag in een moderner jasje stoppen, de komende jaren.”

Rommelmarkt

De Handelaars Belle Epoque vzw verenigt zo’n 200 handelaars in de Nieuwpoortsesteenweg, Torhoutsesteenweg en de omliggende straten.

“Het merendeel doet mee”, zegt de voorzitter. “Daarnaast hebben we een vijftigtal marktkramers die er hun producten aanbieden. En uiteraard is het mooie weer meegenomen. Er worden aangename temperaturen voorspeld, onder een stralende zon. Niet te warm en niet te koud, beter konden we het niet treffen. We verwachten zo’n 30.000 bezoekers, verspreid over de drie dagen.”

“Ook de rommelmarkt is een voltreffer. Daar zal de afgelasting van rommelmarkten in de regio wel voor een stuk mee te maken hebben. Zowel zaterdag als zondag zijn alle plaatsen volzet. Daarnaast is er ook wat randanimatie, met steltlopers en enkele bandjes die komen spelen.”

Streekproducten

Ook de Vlaamse Streekproductenmarkt – een organisatie van VLAM – op zaterdag en zondag op het Prinses Stefanieplein, is beslist een bezoekje waard.

De Streekproductenmarkt is aan haar zevende editie toe. Uiteraard zijn er heel wat streekproducten uit onze eigen contreien aanwezig, maar ook Oost-Vlaamse, Vlaams-Brabantse en Antwerpse streekproducten tekenen present.

Het initiatief kwam acht jaar geleden van Willy Deschildre – samen met zoon Karel – de koning van de streekproducten in de regio.

“Ik organiseerde vroeger altijd het ‘zwijn aan ’t spit’ ter hoogte van het Petit-Paris”, vertelt Willy. “Toen dat verdween, zochten we een alternatief om de Torhoutsesteenweg met de Alfons Pieterslaan te verbinden. Zo rees het idee om een markt te organiseren met alleen maar streekproducten. Met succes, want we zijn ondertussen aan de zevende editie toe. We hebben nu nog een contract met de stad voor vijf jaar. VLAM investeert sterk in de Streekproductenmarkt, die jaarlijks goed is voor duizenden bezoekers.” (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier