Gemeente Oostkamp en Tuinhier stellen volkstuinpark Legendale voor

Wilfried Zutterman, Els Roelof, Jan de Keyser en Wilfried Moutton op het terrein waar volkstuinpark Legendale komt.© Geert Stubbe
Wilfried Zutterman, Els Roelof, Jan de Keyser en Wilfried Moutton op het terrein waar volkstuinpark Legendale komt.© Geert Stubbe
Redactie KW

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het volkstuinpark langs de Legendaledreef in Oostkamp. De percelen zullen nog voor zaterdag 1 mei worden toegewezen.

In het kader van het Legendaleproject hebben de Vlaamse Landmaatschappij en gemeente Oostkamp werk gemaakt van de aanleg van een volkstuinpark. In deze nieuwe zone is plaats voor een 40-tal tuintjes die door inwoners van Oostkamp gehuurd kunnen worden.

Het beheer van de volkstuintjes zal gebeuren door Tuinhier Groot-Oostkamp. Zij organiseren de verhuur en zien toe op de naleving van de afspraken. Ze helpen ook zorgen voor een goede afstemming met de buurtbewoners en voor een positieve uitstraling naar de inwoners van Oostkamp.

“We hopen op deze manier ook de huurders warm te maken om aan te sluiten bij Tuinhier Groot-Oostkamp, maar het is zeker geen verplichting. Vanuit onze vereniging zullen Luc Van Kershaver en Dina Deblaere verantwoordelijk zijn voor het volkstuinveld en ook de kandidaten aanschrijven om hen een perceel toe te wijzen”, weet de voorzitter van Tuinhier Wilfried Zutterman te vertellen.

Demotuin

De paden en omgeving rond de volkstuintjes worden door de gemeentelijke groendienst onderhouden. De tuintjes zullen een oppervlakte hebben tussen de 50 en 110 m² en afhankelijk van die grootte tussen 40 en 50 euro per jaar kosten aan huurgeld.

Om een volkstuintje te kunnen huren, moet je inwoner zijn van gemeente Oostkamp. Op drie percelen wordt een demotuin ingericht waar onder andere Tuinhier demonstraties kan geven of voorbeeldaanplantingen kan voorstellen. Voor de twee andere percelen is er interesse van Velt en van Loca Labora.

Er is voor de gebruikers een gemeenschappelijke opbergruimte voor materiaal beschikbaar. Daarnaast zijn er ook vier waterputten met handpomp voorzien waar gebruikers water kunnen halen voor hun perceel.

Duurzaam beheer

Wie zo’n volkstuintje huurt, mag daarop groenten, kruiden of klein fruit kweken. Bij het kweekproces wordt er gestreefd naar duurzaam beheer en mag je geen chemische onkruidverdelgers of bestrijdingsmiddelen gebruiken.

Er zijn al 33 kandidaat-huurders bekend die door Tuinhier gecontacteerd zullen worden over de huurovereenkomst. Een overeenkomst wordt opgesteld per jaar, maar wordt stilzwijgend verlengd. (GST)

Inwoners van Oostkamp die interesse hebben, kunnen hun aanvraag doen via het e-loket op de website oostkamp.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier