Fervent supporter Stefaan Acke uit Menen verzamelt alles over Cercle Brugge

Stefaan Acke heeft als fan van het eerste uur zelfs een aangepast mondmasker.©Wilfried Ossieur
Stefaan Acke heeft als fan van het eerste uur zelfs een aangepast mondmasker.©Wilfried Ossieur
Redactie KW

Groen en zwart zijn de allesoverheersende kleuren in het leven van Stefaan Acke uit Menen. Zijn liefde voor Cercle Brugge resulteerde in een unieke verzameling waarop menig voetbalsupporter jaloers mag zijn.

“Al van kinds af supporter ik voor Cercle, terwijl mijn schoolgenootjes fan waren van Club of Anderlecht”, steekt Stefaan Acke (59) van wal. “Het is allemaal begonnen met een groenzwarte sjaal, muts en handschoenen die mijn grootmoeder voor mij breide. Ik vroeg me af of er een voetbalploeg was die met die kleuren speelde. Toen dat effectief het geval bleek te zijn, was mijn keuze snel gemaakt.”

Shirt van Weber

Inmiddels trekt Stefaan, die verpleegkundige in het woonzorgcentrum Ter Beke in Geluwe is, al 45 jaar lang naar het stadion om zijn ploeg aan te moedigen. “Sinds het seizoen 87-88 heb ik zelfs onafgebroken een abonnement”, weet hij. Na al die tijd heeft hij ook heel wat fanitems verzameld: T-shirts, sjaals, kussens, handdoeken, vlaggen… “Mijn vrouw Marleen en mijn kinderen weten dat ik voor mijn verjaardag graag iets van Cercle cadeau krijg. Ook uit onverwachte hoek kreeg ik unieke items. Toen een bejaard supporter hoorde dat ik op zoek was naar ploegfoto’s, schonk hij me zijn collectie met prachtige stukken zoals een wedstrijdshirt van Josip Weber of een zeldzame tegel met het Cerclelogo.”

“Van een bejaarde supporter kreeg ik een wedstrijdshirt van Josip Weber”

Het is vooral de inhoud van zijn archiefkast die indruk maakt. “Bijna 40 jaar lang houd ik onafgebroken alle artikels over Cercle Brugge bij in plakboeken. Daarbij kan ik onder meer rekenen op hulp van de rusthuisbewoners. Als er iets over Cercle in de krant staat, dan houden ze de kranten bij voor mij. Ik heb ook alle ploegfoto’s sinds 1962. En sinds 1987 nam ik alles wat op televisie verscheen over Cercle op op video: matchverslagen, interviews, reportages… Met de digitale televisie lukt me dat nu helaas niet meer.”

Eén grote familie

Ook bij Cercle Brugge weten ze Stefaan Acke te waarderen. Er wordt wel eens een beroep gedaan op zijn uitgebreide archief. “Voor de realisatie van een kaartspel schonk ik Panini-foto’s van de spelers. In het Cercle-magazine Shot werd al eens een artikel gewijd aan mij en aan mijn oudste dochter Annelies, die veel met me meeging naar de wedstrijden. Ze heeft daar een enorme vriendenkring aan overgehouden. Intussen bereid ik ook mijn kleindochters Emma en Julie voor om te supporteren voor groen-zwart. Emma, vijf jaar oud, denkt zelfs dat Cercle deel uitmaakt van mijn werk. Ga je naar Cercle of naar de zieke mensen?, vraagt ze me vaak.”

“Ik droom ervan om mijn collectie ooit te schenken aan het Cercle-museum”

Net als duizenden andere supporters kijkt Stefaan reikhalzend uit naar de dag dat hij zijn ploeg opnieuw mag aanmoedigen in het stadion zelf. “Voor mij is dat het enige moment waarop ik mijn hoofd kan leegmaken, waarop ik eens alles kan vergeten om me volledig te focussen op mijn ploeg. Al decennia lang zit ik als abonnee op mijn vaste plaats. De mensen rondom mij zijn één grote familie geworden. Die unieke beleving in het stadion mis ik nu enorm.”

Eigen stadion

Cercle moet tijdens de allerlaatste wedstrijden van dit seizoen nog keihard strijden voor het behoud in de hoogste voetbalklasse, en dus is het nog even nagelbijten voor Stefaan, die ook heel wat mooie herinneringen koestert. “De allermooiste momenten zijn ongetwijfeld de bekerzege in 1985 en de legendarische 1B-kampioenenmatch in 2018, samen met de overwinningen tegen stadsgenoot en aartsrivaal Club Brugge. Als fan droom ik ervan dat we ooit ons eigen stadion zullen hebben, kleinschaliger en op maat van onze voetbalvereniging. Als er in het stadion dan ook een Cercle-museum komt, dan wil ik graag mijn collectie schenken, omdat ik weet dat ze daar goed terecht zal komen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.