Elektrisch surfen krijgt eigen stek in De Panne

Naast het gewone surfen, krijgen nu ook e-foils een insteekzone in De Panne. © ETIENNE ANSOTTE Belga
Redactie KW

Vanaf 1 augustus beschikt De Panne als eerste en enige gemeente aan de Westkust een insteekzone voor E-foils, surfboards met een elektrische aandrijving en draagvleugel. Deze insteekzone bevindt zich tussen de E. Verhaerenlaan en de Schuilhavenlaan.

De E-foilsport zit in de lift bij watersporters. Op deze surfboard met een elektrische aandrijving en een draagvleugel zweven ze als het ware over het water. Diezelfde insteekzone is er ook voor E-suppers. Dat is hetzelfde als suppen (surfen met een peddel, staande op een surfboard) maar dan met elektrische aandrijving. Het verschil met E-sporten zit hem in de windomstandigheden. In tegenstelling tot kitesurfen en windsurfen heb je hiervoor geen wind nodig. Het is dus een ideale aanvulling, want zo kunnen sporters in alle weersomstandigheden in De Panne hun favoriete watersport beoefenen.

Dankzij de medewerking van FOD Mobiliteit en het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) komt er niet enkel een E-foil-insteekzone, maar wordt de insteekzone ter hoogte van de Koksijde Yachting Club op het grondgebied van De Panne met 100 meter uitgebreid. Hiermee wil het lokaal bestuur De Panne inspelen op nieuwe trends in de watersport en watersporters alle kansen bieden.

Stéphane Buyens, schepen van Sport: “Door een nauwe samenwerking tussen het lokaal bestuur, de dienst Sport en de maritieme overheden hebben we de insteekzones van De Panne kunnen aanpassen aan de hedendaagse trends op gebied van water- en brandingsporten. Zo krijgt onze gemeente de scoop voor het beoefenen van E-foilsurfen, wat een meerwaarde betekent voor onze sportmogelijkheden. Maar we ondersteunen ook onze buren, met een betere insteekzone voor de sporters van Koksijde. Zo krijgt de ‘KYC’ een ruime en veilige zone op het grondgebied De Panne. Of tot wat opbouwend overleg kan leiden …”

(MVP)

Een overzicht van alle insteekzones kan je vinden op www.afdelingkust.be/nl/insteekzones-watersport-0 .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier