Eindelijk ravotten zonder rem: leiders kijken uit naar startdagen

Tia Gaspar-Mendes kan niet wachten op de startdag. © Foto Kurt
Redactie KW

September is niet alleen terug-naar-schoolmaand, maar ook de maand van de jeugdbewegingen. Duizenden West-Vlaamse kinderen en jongeren kijken uit naar de startdag van de Scouts, KLJ, Chiro of KSA, die kan plaatsvinden zónder bubbels en mondmaskers. Wij spraken met vier leiders.

Chiroleidster Tia (19): “Ik mis de band met mijn medeleiders”

De Roeselaarse Tia Gaspar-Mendes (19) is er dan wel nog steeds niet uit welke studierichting ze wil volgen het komende jaar, voor het nieuwe Chirojaar is ze méér dan klaar: “Het zal nu mijn tweede jaar als leidster zijn, maar vorig jaar telde niet echt helemaal, vind ik. Ik heb super veel zin in onze startdag op 12 september.”

Tia kwam pas vijf jaar geleden bij de Chiromeisjes van Lichtervelde terecht, doordat ze twee jaren op school in Torhout zat. Dat er door corona weinig activiteiten mochten doorgaan, bemoeilijkte haar band met de medeleiders. “Aangezien ik er pas laat ben bijgekomen, ben ik niet met alle andere leiders samen lid geweest. Meestal leer je in je eerste jaar als leider de andere heel goed kennen door baravonden, feestjes, evenementen… Die gingen allemaal niet door vorig jaar. Ik hoop dat er dit jaar geen beperkingen meer zijn zodat ik volop kan bonden met de andere meisjes die ik nog niet zo goed ken”, vertelt de 19-jarige leidster. Ook naar het kamp kijkt Tia enorm uit.

Vorig jaar gaf Tia leiding aan de tippers, meisjes uit het eerste en tweede middelbaar. En aangezien alle beperkende coronaregels van toepassing waren voor iedereen ouder dan 12 jaar, hoorde Tia’s groep daar dus ook bij. “Dat was heel vervelend, zo dat net niet-gevoel”, klinkt het. (PS)

KSA-leider Bert (23): “We moesten creatief zijn”

Bert Vanelslande
Bert Vanelslande © JOKE COUVREUR

Bert Vanelslande (23) uit Veurne begint straks al aan zijn negende jaar als leider bij de jongens van KSA Kerelstede. De jongste jaren fungeerde de ingenieursstudent daarbij als hoofdleider. Ook hij verlangt extra hard naar de traditionele startdag, wat bij deze jeugdbeweging telkens de derde zaterdag van september is. “Niet alleen die datum is vertrouwd. We kunnen stilaan terug naar de situatie zoals vóór de uitbraak van de pandemie, wat een hele opluchting is. Dan kunnen we namelijk weer ravotten zonder rem op: iets waar zowel de leden als de leiders echt naar snakken”, weet hij.

Het voorbije jaar was voor Bert best wel uitdagend. “We hebben ons van onze creatiefste kant moeten laten zien met online activiteiten, om zo de kinderen alsnog te bereiken, al was het ook moeilijk om de motivatie in de leidersgroep te houden. Daarbij komt namelijk nog dat veel vaste afspraken van onze jaarkalender niet of slechts in een afgeslankte versie konden doorgaan. Gelukkig konden onze zomerkampen wel op een vrij normale manier doorgaan, want daarvoor zijn de jongeren sowieso in kleine groepen onderverdeeld.”

“Op onze startactiviteit stellen wij onze werking, samen met die voor de meisjes van KSA Roodkapjes, voor. Zo komen leden en ouders te weten wie hun leiders en leidsters zijn. Veel coronavragen verwachten we nu niet meer en daarover hebben wij overigens maar weinig bezorgdheid gemerkt. Vanuit de nationale koepel werden wij goed op de hoogte gehouden van de wijzigingen en de ouders hebben daarbij hun vertrouwen in ons getoond. Ons ledenaantal is vrij stabiel gebleven, wat ons veel deugd doet. Wij zijn dan ook klaar om er een topjaar van te maken!” (WVH)

Scoutsleidster Katrijn (22): “Uitkijken naar de sfeer en verbondenheid”

Katrijn Grootaerdt
Katrijn Grootaerdt © Davy Coghe

In Oostende staan de Zeescouts De Schorre te trappelen om hun werking weer op een gewone manier op te starten. De Zeescouts De Schorre bestaan al meer dan zestig jaar en hebben een passie voor water. Leidster Katrijn Grootaerdt (22) uit Oostende is enthousiast om weer te starten. “Ik ben nu al zes jaar actief als leiding bij de Zeescouts. Voordien was ik elf jaar gewoon lid. De scouts maken dus al zeventien jaar deel uit van mijn leven, een heel groot en belangrijk stuk”, lacht ze.

“Het was niet gemakkelijk om als jeugdbeweging actief te blijven tijdens de voorbije coronaperiode. Tijdens de eerste lockdown organiseerden we nog activiteiten online, maar na een tijdje werd het enthousiasme daar ook minder. Daarna konden we wel al iets in het echt in elkaar steken, maar dat was telkens in kleine groepjes. Ik miste heel erg het sociaal contact, nadien nog iets drinken met elkaar, de sfeer en de verbondenheid… Daar kijk ik nu het meest naar uit. Gelukkig konden we deze zomer wel nog op kamp gaan, daar was ik wel heel blij mee.”

“Bij de opstart zijn er geen maatregelen meer, zo hoeven we geen mondmaskers meer te dragen. Een opluchting. Wij werken wel nog met niet te grote groepen, een 40-tal kinderen per groep. In totaal hebben we 200 leden. We zijn de laatste jaren enorm gegroeid en hebben een ledenstop moeten inlassen. We zijn vooral heel blij dat we weer kunnen starten en kijken er enorm naar uit”, aldus Katrijn. (GLO)

KLJ-leider Iben: “Bij de KLJ maak ik vrienden voor het leven”

Iben Vanoverberghe.
Iben Vanoverberghe. © JOKE COUVREUR

Het Jaar van de Bevrijding start voor de Ingelmunsterse Iben Vanoverberghe (19) op vrijdag 24 september. Dan organiseert zijn KLJ-afdeling haar startdag en die zal zonder al te veel maatregelen verlopen. “Ik trad in het najaar van 2020 toe tot de bestuursploeg en heb er dus een bizar eerste jaar opzitten”, glimlacht hij. “Al hebben we er wel het beste van gemaakt. In de mate van het mogelijke organiseerden we fysieke activiteiten, zoals onze Pollepeltocht: een bubbelwandeling waarbij je aan elke halte je pollepel met een drankje kon vullen. En tijdens de lockdowns stuurden we onze leden online challenges door. Zo hielden we het groepsgevoel toch levendig.”

Nu schiet KLJ Ingelmunster opnieuw écht uit de startblokken. “Ons zomerkamp was met om en bij de dertig leden al een schot in de roos en we voelen dat iedereen staat te popelen om opnieuw in ons KLJ-lokaal samen te komen. Ik ben er alvast helemaal klaar voor”, zegt de boerenzoon, die aan Vives Roeselare een HBO5-opleiding Landbouw volgt. “Eindelijk zullen we weer zonder beperkingen kunnen genieten. Dat is ook nodig, want voor de meeste KLJ’ers zijn onze activiteiten een welgekomen ontspanning. Bij de KLJ maak ik ook vrienden voor het leven.” Na twee jaar zonder kijkt Iben ook uit naar het moment dat hij opnieuw mee zijn schouders kan zetten onder de jaarlijkse fuiven van zijn geliefde jeugdbeweging. “Ik ben ervan overtuigd dat onze Oerfuif in april een lichte aardbeving zal veroorzaken”, knipoogt hij. (PVH)