Davidsfonds en Kunstkring geven Vlaamse feestdag pit

De mensen die van de 11-juliviering op 10 juli een groots feest willen maken. © Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

De 11-juliviering in het centrum van Sint-Eloois-Winkel vindt plaats op zondag 10 juli. Davidsfonds-Cultuurwinkel en de Kunstkring kleuren, onder de noemer ‘L!NKEDING!’, de festiviteiten met optredens en een kunstmarkt. “Na drie jaar wachten kijken we hier erg naar uit. Doordat we beiden iets organiseren, versterken we het programma.”

“De festiviteiten rond de Vlaamse feestdag vinden ieder jaar in een andere deelgemeente plaats. Dit jaar is het de beurt aan Sint-Eloois-Winkel. We kijken er enorm naar uit. De voorbije jaren was corona de pretbederver”, aldus Hans Verbeke van Davidsfonds Cultuurwinkel.

De vereniging kreeg van de gemeente de vraag om iets te organiseren rond 11 juli. “Zondag, een dagje voor de eigenlijke feestdag, palmen we de omgeving van De L!NK in. We hopen er een swingend feest van te maken.”

Heel wat muziek

De feestelijkheden starten omstreeks 11 uur, met een vleugje muziek. De organisatoren schakelen daarvoor de mannen van discobar Studio Rainbow in. De dj’s hielden onlangs nog een geslaagde reünie en hebben blijkbaar de smaak opnieuw helemaal te pakken. Zij brengen leuke platen van toen, op authentieke platendraaiers.

Net voor de middag is het podium gereserveerd voor BENG!, een groep getalenteerde jongeren met een goed gevoel voor ritme. “Ze timmeren op potten en pannen, jerrycans en vaten, en dat alles in een mooi samenspel. Het wordt een meeslepend spektakel voor jong en oud”, weet Hans.

Wie graag danst, stipt het best 13 uur aan in zijn of haar agenda. Dan treden de Popdaddies op. De zevenkoppige coverband brengt originele dansbare pop, rock, punk en wave. Nabij de L!NK zullen verschillende drank- en eetstandjes opgesteld staan, waar men terecht kan voor onder meer een frietje of hamburger.

Kunstmarkt

Bijna simultaan met de festiviteiten in de omgeving van de L!NK, is er op het Sint-Hubrechtsplein een kunstmarkt, georganiseerd door Kunstkring Groot-Ledegem. “Wij organiseerden onze kunstmarkt vroeger altijd in het kader van Plein op Stelten, op 15 augustus in Rollegem-Kapelle. Doordat de plannen daar nu anders zijn, zochten we naar een nieuwe datum voor onze kunstmarkt.”

“Het is goed dat we dit op hetzelfde moment kunnen doen als de 11-juliviering hier in Sint-Eloois-Winkel. Op die manier kunnen we enkel maar elkaar versterken”, zegt Sabine Despiere van de Kunstkring.

Op het Sint-Hubrechtsplein zullen 36 deelnemers hun kunst en hobby’s voorstellen aan het grote publiek. Onder andere Luc Vandecasteele komt langs, voor een demonstratie kunstsmederij. De Zevende Namiddag zorgt voor muzikale ondersteuning. Om 11.30 uur is er een optreden van DC Snakebuster. Om 14.30 uur geven Boogie Phil & The Swing Devils van jetje.

Ook hier kunnen hongerigen en dorstigen voor een hapje en een drankje terecht bij enkele drank- en eetstandjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier