Louise en Bert zijn nieuwe uitbaters van ‘t Fortuintje: “Willen dit volkscafé behouden”

Louise Vandewiele en Bert Lambrecht bezochten vroeger al regelmatig ‘t Fortuintje; nu zullen ze de zaak zelf voortzetten.© Davy Coghe
Louise Vandewiele en Bert Lambrecht bezochten vroeger al regelmatig ‘t Fortuintje; nu zullen ze de zaak zelf voortzetten.© Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De bruine kroeg ‘t Fortuintje in de Klaverstraat in Brugge opende onlangs opnieuw de deuren met nieuwe uitbaters Louise Vandewiele en Bert Lambrecht. De ‘aangespoelde’ Bruggelingen wonen een viertal jaar in de stad en wel vlak bij het café. “We wilden zo’n leuke zaak niet zien verloren gaan”, zeggen ze.

In volkscafé ‘t Fortuintje zou je de beste pinten van Brugge drinken, zo wordt althans beweerd door kenners. Jan Lobbestael was gedurende vele jaren de waard die zorgde voor die fris getaptje pintjes maar hij ging een tijdje geleden op pensioen. De zaak is piepklein en beschikt alvast aan de voorzijde niet over een terras. In deze nasleep van de coronacrisis dus geen evidente omstandigheden om een café open te houden. Toch vond de zaak recent nieuwe uitbaters met Louise Vandewiele uit Lichtervelde en Bert Lambrecht uit Kortemark.

“Aan het typische interieur van de bruine kroeg veranderen we niets”

“We wilden eigenlijk altijd in een stadscentrum wonen”, opent Louise. “We hadden ook in Kortrijk rond gekeken maar vonden daar niets naar onze zin. In Brugge vonden we wel wat we zochten, op wandelafstand van ‘t Fortuintje. En we kwamen dan ook wel vaak over de vloer in dat leuke cafeetje. Ik iets minder maar mijn man zeker wekelijks. Toen we hoorden dat het café zou ophouden te bestaan, vonden we dat toch wel spijtig. Zo’n bekend volkscafé waar de Bruggelingen thuis zijn, wilden we niet zien verloren gaan”, vertelt Louise.

Louise en Bert sloegen dus aan het nadenken, rekenen en tellen en hakten finaal de knoop door: ze zouden de zaak overnemen maar wel voorzichtig beginnen.

Beperkte openingsuren

“Mijn man werkt bij een constructiebedrijf en ik bij het uitzendkantoor Accent Jobs. We behouden beiden onze job maar ik zal het café runnen in bijberoep, bijgestaan door Bert”, geeft Louise aan. “Voorlopig starten we met vier vaste openingsmomenten per maand namelijk de eerste vrijdag van de maand, de tweede en vierde zondag en de derde donderdag van de maand. Dat is inderdaad eerder beperkt maar we willen eerst eens zien hoe het loopt; de kans is wel groot dat we uitbreiden. Nu mogen we voorlopig ook nog maar enkel het terras gebruiken. Daarvoor hebben we de koer, die voorheen niet gebruikt werd als terras, vrijgemaakt. Daar kunnen, eens de coronamaatregelen opgeheven zijn, toch een veertigtal mensen zitten”, klinkt het.

“Het is toch vooral een ‘binnencafé’ dat het moet hebben van de ambiance rond de toog. Natuurlijk kijken we dus uit naar de volledige heropening van de horeca. Aan het typische bruinekroeg-interieur gaan we, op wat opfrissingswerken na, niets veranderen. Dat hoort er echt bij. Natuurlijk willen we de lekkere pintjes blijven garanderen maar het wordt wel Stella in plaats van Jupiler.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier