Kim Rohart opent zaterdag zijn terrassen voor 1400 (!) mensen

Kim Rohart uit De Panne bij zijn zaak Albert I.© Benny Proot
Kim Rohart uit De Panne bij zijn zaak Albert I.© Benny Proot
Redactie KW

Ondernemers Kim Rohart (37) en Fernanda Robles (39) uit De Panne zijn helemaal klaar om hun terrassen op de Zeedijk te openen. Daar kunnen maar liefst 1400 mensen op voldoende afstand van elkaar plaatsnemen. Een gigantisch aantal, maar voor Kim speelt het zich vooral buiten af. “De mensen komen om de zee en het strand te zien.”

Uiteraard zijn die 1400 zitplaatsen niet allemaal gelinkt aan dezelfde zaak, maar ze bevinden zich wel allemaal op het strand van De Panne. Kim stamt uit een horecafamilie en startte negentien jaar terug restaurant Arizona in De Panne. Dat was het begin van een gevarieerd imperium in de kustgemeente.

In 2004 opende hij tearoom-restaurant Albert I, in 2008 hotel La Terrasse met 20 kamers, in 2009 hamburgerzaak Aquarel, in 2013 brasserie Robinson en het Mexicaanse steakhouse The Saloon en in 2019 de pop-up bar C-lodge. Zelfs in de lockdown bleef hij investeren. Hij kocht het vroegere Astoria Palace en wil daar midden juni La Barraca openen, een Mediterraans tapasrestaurant. Enkel de Robinson en La Terrasse, behalve dan het hotel, blijven gesloten omdat een terras er praktisch niet haalbaar is. De rest zwiert Kim wel met heel veel enthousiasme open.

Rendabel terras

“Dat een terras alleen niet rendabel is zoals Horeca Vlaanderen stelt, betwist ik met klem”, klinkt Kim Rohart scherp. “Wij leven ervan en ik heb er goeie hoop op dat het seizoen zaterdag start en zal duren tot eind oktober. Ik verwacht dat mijn terrassen meteen voor 80 procent zullen vol zitten. Toen we in maart vorig jaar moesten sluiten heb ik 34 procent omzet verloren. Dat verlies heb ik met de goeie zomer kunnen wegwerken. Nu zijn we langer gesloten en is het verlies opgelopen tot 60 procent, maar ik ben ervan overtuigd dat we snel weer op het juiste spoor zullen zitten.”

Takeaway

Enkel met The Saloon startte Kim een takeaway op en die zal hij behouden. “Dat is de geknipte keuken om afhaalgerechten te presenteren. In mijn andere zaken is dat minder haalbaar.” Sinds de paasvakantie heeft hij dat aanbod ook uitgebreid naar de Albert I en daar draait de takeaway tot zijn eigen verbazing heel goed. “Mijn 130 medewerkers zaten tijdens de eerste en tweede lockdown werkloos thuis. Vanaf komend weekend kan ik wel opnieuw een 70-tal mensen aan de slag krijgen. Die zijn ondertussen allemaal gevonden.”

En wat als het weer niet meezit? “Voor ons start het seizoen zaterdag. Dat betekent dat we zeven op zeven open zijn van 10 tot 22 uur. We hebben ruim 200.000 euro geïnvesteerd in het comfort op onze terrassen. Zo kochten we 15 extra terrasverwarmers aan, 20 grote parasols, nieuwe vloeren, meubilair, kussens en windschermen in glas.”

“De menukaart bevat alle gerechten die we voor de coronapandemie ook al aanboden. Van een aperitief tot het dessert; het kan op één van onze terrassen. Ons hotel La Terrasse zit komend weekend alvast helemaal vol. Ik gok dan ook op een geslaagd openingsweekend van de horeca.” Dat enkel de terrassen open mogen, vindt Kim niet erg. “Ik heb meer zitplaatsen buiten dan binnen. In open lucht is het gewoon veel veiliger. Geef nu toe, als je naar De Panne komt dan wil je in de gezonde zeelucht genieten van iets lekkers.” (GUS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.