Jan Loose (51) stopt na 23 jaar met café Oud Gemeentehuis

Jan Loose neemt straks afscheid van café Oud Gemeentehuis. (foto BC)
Redactie KW

Na 23 jaar zet Jan Loose een punt achter een groot hoofdstuk in zijn leven. De cafébaas van het Oud Gemeentehuis gooit het over een andere boeg en zoekt een overnemer. “Dankzij corona weet ik nu dat er ook iets anders bestaat in het leven. Ik had nooit tijd voor mijn dochters in de weekends, voor mijn kleinzoon Liam wil ik het anders doen.”

Jan Loose (51) ging na zijn studies Hotelmanagement op zijn 21ste aan de slag in staminee De Garre in Brugge. Enkele jaren later werd hij zelf cafébaas. “Ik wist al snel dat ik zelf ook een café wou openhouden. Ik heb vier jaar De Babbel opengehouden in de Brugsestraat in Aartrijke en in 1998 heb ik het Oud Gemeentehuis overgenomen van de toenmalige uitbaters, Erik Vandevyver en Maria Clement”, begint Jan.

“Ik heb nog geen minuut spijt gehad van mijn beslissing toen en ik zou het zo opnieuw doen, maar ik was toen 27 jaar en blaakte van energie. Nu ben ik 51 jaar en beginnen de uren door te wegen. Bovendien stond ik er de laatste jaren alleen voor, want mijn echtgenote Saskia kreeg een nekprothese waardoor ze niet meer kan werken. Vorig jaar in de eerste lockdown begon ik al te twijfelen of ik niet zou stoppen met het café, maar onze dochter Amber kon mij overtuigen om door te doen. Zij hielp mij een handje in het café, maar ondertussen is zij afgestudeerd en heeft ze vast werk gevonden. Ze ging ook samenwonen met haar vriend.”

Ziekenhuis

“Vier maanden geleden mocht ik ook mijn eerste kleinzoon Liam verwelkomen. Uiteraard ben ik heel trots en ik wil er zijn voor hem. Al die zaken, maar ook door corona heb ik beslist om nu een punt achter dit grote caféhoofdstuk te zetten. De vrije tijd die ik won door corona heeft mij doen inzien dat er meer bestaat in het leven. Mijn dochters hebben altijd getennist, maar ik kon er nooit bij zijn in de weekends, want ik moest altijd werken. Voor mijn kleinzoon wil ik het anders doen. Als hij later tennist, voetbalt of gelijk wat wil doen van sport, wil ik erbij kunnen zijn.”

Er was wel één iets wat Jan min of meer nog wat tegenhield. “Ik vreesde dat het moeilijk zou worden voor iemand van mijn leeftijd om nog werk te vinden. Maar niets bleek minder waar. Een maand geleden begon ik te solliciteren en ondertussen heb ik een nieuwe job gevonden. Niet in de horeca, wel in een ziekenhuis. Ik moet ook in de weekends werken, maar wel maar om de twee weken. Daar kan ik zeker mee leven”, knipoogt Jan.

Overnemer gezocht

Zijn contract met de brouwer loopt af in april en tot die tijd doet Jan door. “Ik werk voorlopig deeltijds en het café zal minder open zijn dan vroeger. We zijn open op van donderdag tot zondag. Ondertussen zijn kandidaat-overnemers zeker welkom. Het café beschikt ook over een zaal, keuken, woning en garage. Verschillende verenigingen hebben hier hun lokaal. Het zou dus mooi zijn dat die hier kunnen blijven.”

(BC)

Info: 0477 62 68 77

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier