https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Brugse groene zuidrand in Loppemlonkt naar recreatieve joggers

Redactie KW

Na de provinciale voorstelling van de Loopomloop in mei pakten het gemeentebestuur en de Zedelgemse sportraad uit met de aanlooproutes in Loppem. Ook Zedelgemnaars kunnen zo makkelijker het hoofd leegmaken en de spieren losgooien langs bospaden in de Brugse zuidrand. Starten met vier kilometer, om op te bouwen tot een halve marathon.

Badend in het groen ligt het kasteelpark van Loppem er levendig bij. Een prima decor om aan de fysieke conditie te sleutelen. Een twintigtal geoefende lopers van joggingclub Loop je Fit en de Zedelgemse sportdienst verkenden vanaf de manègepoort met sprekend gemak de bosdomeinen Tudor, Beisbroek en Tillegem. Als eersten wijdden ze één van de Loppemse aanlooproutes naar de Kasteelbossen Loopomloop in. Meer westwaarts kunnen ook aan de welbekende vijvers Lac en Watermolen aan de abdij Zevenkerken de loopschoenen aangetrokken worden. “Voor de splinternieuwe natuurloop stippelden Brugge, Jabbeke en Zedelgem samen met de Provincie en Westtoer een parcours uit waarin zoveel mogelijk mensen vanuit hun wijk op kunnen inlopen. Bij elk startpunt in de naastliggende gemeenten, met name Sint-Michiels, Sint-Andries, Loppem, Snellegem en Varsenare, is er parking voorzien”, duidt Patricia Lebbe van de sportdienst Zedelgem.

“De routes worden ook kenbaar gemaakt op de bestaande infoborden en zijn ontwikkeld volgens de richtlijnen van Sport Vlaanderen. Zo zijn de kleuren en logo’s gemakkelijk herkenbaar. De drie looplussen zijn groen, blauw en rood bewegwijzerd en kunnen uiteraard gecombineerd worden.”

Lopers ondereen, het zijn verwante zielen. Het coronavirus dwong iedereen in beperkt gezelschap dichtbij de eigen buurt te bewegen, wat ook na de versoepelingen blijft aanslaan. Een onmiskenbare trend die ook Johan Van Riet, voorzitter van de sportraad, opmerkt.

Aantrekkelijk geheel

Eén van hun opdrachten is initiatieven nemen volgens de sportieve behoeften van de burger, om zo de sport en het openluchtleven te stimuleren. “Met de informatie over de sportbeleving in onze gemeente, stelden we vast dat de coronacrisis nog meer mensen heeft aangezet tot joggen”, vertelt Johan Van Riet.

“Tijdens de pandemie merkten de partners van de Kasteelbossen de toegenomen nood aan goede recreatie in hun natuur- en bosgebieden. Samen met ook de Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap Natuur en Bos, het Regionaal Landschap Houtland en de Bosgroep Houtland zijn we erin geslaagd om het gebied als een mooi en aantrekkelijk geheel op de kaart te zetten.” Zowel startende als gevorderde lopers kunnen een traject kiezen dat bij hen past. Als einddoel lonkt de halve marathon door de drie routes van 4, 7 en 12 kilometer te combineren.

www.kasteelbossen.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.