Brasserie Excelsior opent extra terras in schaduw van de kerk

chef Yvan Devinck en zijn gezin, Siel Masure en zoontjes Arthur en Maxim.© MVO
chef Yvan Devinck en zijn gezin, Siel Masure en zoontjes Arthur en Maxim.© MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Yvan Devinck, zaakvoerder en chef van Brasserie Excelsior op de Grote Markt in Veurne staat te popelen om weer klanten te verwelkomen in zijn zaak. Voorlopig kan dit alleen op het terras, maar Yvan heeft een oplossing bedacht mét een extra troef: een bijkomend terras aan het Walburgapark en in de schaduw van de kerk!

“Stad Veurne heeft net als vorig jaar haar uiterste best gedaan om de horecaondernemers een hart onder de riem te steken”, steekt Yvan van wal. “De markt en het verkeer worden heringericht waardoor horecazaken meer ruimte krijgen voor hun terras op het openbare domein.”

“Net als vorig jaar zorgt Stad Veurne voor sfeervolle verlichting en aankleding zodat onze gasten zich deze zomer op vakantie wanen in het zuiden. Maar dat neemt niet weg dat nog heel wat etablissementen onvoldoende capaciteit zullen hebben om enkel met hun terras rendabele omzetcijfers te halen. Voor sommigen is dit zelfs helemaal niet haalbaar.”

Realistisch zijn

“Op ons terras voor de zaak kunnen we maximum tien tafels zetten, terwijl we binnen 150 zitplaatsen hebben die we momenteel niet mogen aanbieden. We respecteren uiteraard alle veiligheids- en hygiënemaatregelen, maar we moeten ook realistisch zijn en rekening houden met de wispelturige factor van ons Belgische weer. En het is ook niet zo dat elke tafel continu bezet zal zijn met het maximum toegelaten aantal personen, namelijk vier!”

“Wij hebben dus wel even met onze handen in het haar gezeten en onze hersens gepijnigd om een oplossing te bedenken… Nu we bijna een jaar verplicht gesloten zijn, willen we absoluut weer aan de slag, én we hebben er ontzettend veel zin in! We hebben vorige zomer bewezen dat we volledig coronaveilig kunnen draaien en we hebben stipt alle coronamaatregelen nageleefd.”

“Persoonlijk had ik er liever de voorkeur aan gegeven om nog twee weken langer gesloten te blijven, en dat we dan eindelijk volledig zouden kunnen openen, zonder beperkingen! Maar we kijken de toekomst positief tegemoet, zeker nu het vaccinatieschema vlotter begint te lopen en hopelijk kunnen we definitief én helemaal heropstarten in juni.”

Binnenkoer ingericht

De voorbije weken heeft Yvan de plannen die al lang sluimerden concreet uitgewerkt: “Achteraan hebben we een binnenkoer, en we koesterden al langer het plan om die aangenaam in te richten als terras. Die plannen hebben we nu in versneld tempo uitgevoerd. We hebben er een tiental tafels op veilige afstand van elkaar gezet en zo onze terrascapaciteit verdubbeld. Het zal even wennen zijn voor de klanten, want de ingang is door het poortje aan het Walburgapark, niet langs de voorkant aan de Grote Markt. De mensen hebben er een uniek en knus zitje, vlakbij het park en in de schaduw van de kerk!”

“We hebben ook beslist om de zaak 7/7 dagen open te houden, tenzij het echt slecht weer is. Het voorbije jaar hebben we redelijk goed gewerkt met onze afhaalformule en de dagschotels met een goede prijs-kwaliteitsverhouding sloegen aan. We zien wel hoe die formule evolueert, want we merken dat de mensen het een beetje gehad hebben met afhaalgerechten en echt snakken naar een terrasje, naar het sociale contact om met familie of vrienden op café of restaurant te gaan.”