Bierhistoricus geeft lezing in bib Waregem

Bierhistoricus David Le Roy © gf

In het kader van Week van de Smaak organiseert de bibliotheek van Waregem op 18 november Bier Binnestebuiten. Op een ludieke manier zal bierhistoricus David Le Roy de Belgische biergeschiedenis uitleggen en hardnekkige mythes doorprikken.

“Ons land heeft een zeer rijke biercultuur. Toch merk ik dat de meeste Belgen niet hun geschiedenis kennen. Als historicus viel dat mij op hoewel iedereen toch wel graag eens een pintje drink. Daarom wil ik op een ludieke manier de mensen kennis laten maken met hun eigen biergeschiedenis.” Dat zegt bierhistoricus David Le Roy. “Bier Binnestebuiten zal doorspekt zijn met leuke weetjes. Zoals waarom zijn Amerikanen zo verzot op de Belgische bieren? Hoe zijn de Trappisten in België gekomen? Of waarom is een Triple een Triple? Niet alleen het bier komt aan bod. Ook de brouwerijen zelf hebben vaak een rijke geschiedenis en worden besproken. Ik zal de biergeschiedenis niet brengen op een droge manier.”

Wat ook niet droog zal zijn, is de lezing zelf. Bezoekers gaan namelijk zelf bier kunnen proeven. “Met ieder bier dat ik bespreek, zullen we fijnproevertjes reserveren. Uiteraard is het niet al te veel want iedereen moet kunnen proeven,” verzekert de bierhistoricus. “Uiteraard zal ik ook minstens een West-Vlaams bier bespreken. Nu komt zeker het Roeselaarse bier Rodenbach aan bod. Daarover valt heel veel te vertellen. Zo is Rodenbach ouder dan België zelf en tegelijkertijd is het verweven met de geschiedenis van ons land.”

bierpatriotisme

“Ons bierpatrimorium is zo groot, rijk en wereldberoemd. Buitenlanders prijzen onze bieren en bezoeken onze brouwerijen. Toch kennen wij onze eigen streekbieren niet. In plaats daarvan zijn wij bezig met buitenlandse wijnen. Volgens mij komt doordat wij Belgen echte gewoontedrinkers zijn. Wij hebben een vast merk en daar blijft het bij. Met Bier Binnestebuiten hoop ik het Belgisch bierpatriotisme aan te wakkeren. Als Belgen hun geschiedenis leren kennen dan gaan ze misschien ook nieuwe biertjes ontdekken. Daarbovenop is het gewoon een leuk gespreksonderwerp op café,” lacht David.

Bier Binnestebuiten vindt plaats in de bib van Waregem op 18 november en kost 15 euro. Het begint om 19u30 en zal tweeënhalf uur duren. Meer informatie vind je op de website van bib Waregem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.