‘Ardooie United’ daagt inwoners uit meer te bewegen: “Alle kilometers tellen”

Staand van links naar rechts: Joris Vandewynckele, Tom Vanelslander, schepen van sport Terry Callens, Giovanni Debruyne, Pascal Calleeuw. Vooraan van links naar rechts: Dany Vanhalewyn en Kurt Vanthomme.© foto JC
Staand van links naar rechts: Joris Vandewynckele, Tom Vanelslander, schepen van sport Terry Callens, Giovanni Debruyne, Pascal Calleeuw. Vooraan van links naar rechts: Dany Vanhalewyn en Kurt Vanthomme.© foto JC
Redactie KW

“Van 21 maart tot 1 mei willen we in deze coronatijden met de actie ‘Ardooie United’ iedere inwoner – ook zij die niet zo sportief zijn – motiveren om elk op zijn of haar manier meer te bewegen”, zegt schepen van Sport Terry Callens. “Samen moeten we in zes weken tijd 40.000 kilometer kunnen afleggen.”

“Bewegen is gezond en dat geldt zowel voor jong, minder jong en oud”, zegt sportschepen Terry Callens (Groep 82). “Een fietstocht of een wandeling doet zowel fysiek als mentaal wonderen en dat zullen velen in het voorbije coronajaar zeker al ervaren hebben. Maar er zijn er ook die daarvoor een klein duwtje in de rug nodig hebben.”

Andere thema’s aankaarten

“Met het initiatief ‘Ardooie United’ willen we alle inwoners motiveren om te bewegen en het samenhorigheidsgevoel verhogen. Die zogenaamde ‘challenge’ of uitdaging is voor getrainde sporters geen nieuw fenomeen, maar het gemeentebestuur wil de komende weken dit initiatief opentrekken naar de minder ervaren of helemaal geen sporters. En dat hoeven helemaal geen georganiseerde wandelingen of fietstochten zijn. Te voet of met de fiets boodschappen doen, de kleine naar school brengen… alle kilometers tellen.”

Volgens de schepen kan ‘Ardooie United’ ook dienen als kapstok om andere thema’s aan te kaarten. “Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan mobiliteit. Kunnen dagelijkse verplaatsingen naar de school of het werk écht niet met de fiets of te voet? Kunnen we tijdens onze wandelingen bijvoorbeeld niet proberen de afvalberg te verkleinen en zwerfvuil opruimen? Het gemeentebestuur biedt daarvoor geschikte pakketten aan. Meer en meer inwoners maken daar trouwens al gebruik van als ze gaan wandelen. Via Ardooie United willen we dat aanbod extra promoten.”

Influencers

Om de actie nog meer in de verf zetten, doet de gemeente beroep op ‘influencers’. “Leden van sport- of andere verenigingen die hun leden extra motiveren om mee te doen aan Ardooie United”, aldus Tobias Callewaert van de dienst Cultuur, Jeugd en Communicatie.

“Nu zijn er al een drietal: Danny Vanhalewyn van de Spartastappers, Karel Vanthomme van de Joggingclub Vrije Sporters, Giovanni Debruyne van Wielertoeristenclub Montana. Maar de gemeente wil ook andere clubs en sectoren in Ardooie erbij betrekken. Wie ‘influencer’ voor zijn vereniging of voor een of andere groep wil zijn, mag gerust onze dienst contacteren op het gemeentehuis.”

“Als we de uitdaging halen, doet gemeentebestuur tegenprestatie”

De uitdaging start op 21 maart. “Omdat de lente die dag begint”, vervolgt Terry Callens. “De actie duurt 6 weken en eindigt op 1 mei. Ook de kilometers die je aflegt buiten de gemeente tellen ook mee. Iedereen kan zijn of haar afgelegde kilometers registeren via www.ardooie.be/united. Je kunt jouw activiteit ook delen op sociale media met vermelding #ArdooieUnited.”

“Als we met zijn allen de uitdaging halen, zal het gemeentebestuur een tegenprestatie doen. Wat precies, maken we binnen enkele weken bekend, samen met een tussenstand van het aantal afgelegde kilometers. En wie benieuwd is naar een stand van zaken, kan op bovenstaande webadres terecht voor een update.”

(IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.