Alternatief voorzien voor Tabaksroute in Wervik

De Tabaksfietsroute bestaat al sinds begin jaren ‘90. (foto ED)
Redactie KW

De Tabaksfietsroute met start en aankomst aan het Nationaal Tabaksmuseum in Wervik verdwijnt maar er komt een alternatief. “De dienst Toerisme en het Tabaksmuseum willen de Tabaksfietsroute niet verloren laten gaan omdat ze een belangrijke schakel is in de ontdekking en beleving van de stad en haar omgeving”, zegt schepen van Toerisme Geert Bossuyt (Vooruit).

De bewegwijzering wordt tegen uiterlijk maart weggehaald. De Tabaksfietsroute bestaat al sinds begin jaren 90. De afstand bedraagt 45 kilometer en gaat tot in Zonnebeke. De fietsers komen voorbij het provinciedomein De Palingbeek, domeinbos Den Doel en de Ieperse OCMW-bossen. Het was destijds een initiatief van het provinciebedrijf Westtoer. Ondanks uitdrukkelijk protest bij Westtoer van burgemeester Youro Casier (Vooruit), de bevoegde schepen en de Dienst Toerisme verdwijnt de Tabaksfietsroute dus.

Alles herbekijken

“Niet alleen de Tabaksfietsroute verdwijnt. Alle provinciale routes worden herbekeken en fundamenteel herwerkt, geschrapt of vervangen”, zegt Geert Bossuyt. “De komende jaren werkt Westtoer aan een verbetering en sanering van haar fiets- en wandelproducten. Het aanbod van bestaande thematische fietsroutes wordt in aantal herleid. Het gros van deze routes dateert uit de jaren 1990-2000 waardoor ze inmiddels gedateerd zijn.”

In het geval van de Tabaksfietsroute is het aantal tabakstelers in de loop der jaren sterk teruggelopen waardoor er op de route nauwelijks nog tabak te bespeuren valt. Het aanbod van fietsvriendelijke wegen is in tussentijd ook flink geëvolueerd. Westtoer wil bovendien tot een betere spreiding van de fietsroutes over de provincie komen”, gaat de schepen verder.

“De thematische fietsroutes worden voortaan op het fietsknooppuntennetwerk aangesloten en op de fietsnetwerkkaarten als suggestieroutes gemarkeerd. Aan de bestaande fietsnetwerkkaarten zelf verandert verder niets waardoor ze bruikbaar blijven. Losse kaarten van de thematische routes verdwijnen uit het aanbod. Op die manier wordt het onderhoud van de signalisatie en het drukwerk sterk beperkt. Dat is kostenbesparend.”

Tijdens de gemeenteraad diende Meinert Vanneste (CD&V) een mondelinge vraag in over de Tabaksfietsroute. Veel van zijn collega’s wisten niet dat de route verdwijnt. “Ik las het in de brochure Westhoek, de Grote Goesting”, zegt Meinert. “Het gaat om een fietsroute die ons Tabaksverleden in de kijker zet en fietsers meeneemt langs mooie plekjes in en rond onze stad.”

Kommiezenroute

De signalisatie van alle bestaande oude routes verdwijnt de komende maanden uit het straatbeeld en wordt gefaseerd vervangen door bordjes van de nieuwe suggestieroutes, 25 in totaal. Ook de Kommiezenfietsroute verdwijnt. Er komt een nieuwe bewegwijzerde Grensleie fietsroute over het grondgebied van Wervik, Wervicq-Sud, Bousbecque, Halluin, Menen, Lauwe, Wevelgem, Moorsele, Dadizele, Ter Hand, Kruiseke, Zandvoorde, Hollebeke (Gasthuisbossen/Palingbeek) en Komen-Waasten.

De Kommiezenfietsroute (kommekiezen zijn douaniers) langs de Leie balanceert tussen West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Starten doen fietsers in Menen. Daarna gaat het stroomopwaarts langs de Leie op Belgisch grondgebied tot in Wervik-Zuid. In Frankrijk liggen de Franse grensgemeenten Bousbecque en Halluin op de route. Op Belgisch grondgebied gaat het via de oude smokkelpaden en de E17-grenspost van Rekkem naar Lauwe. Het jaagpad langs de Leie brengt fietsers opnieuw naar Menen.

Oproep werkgroep

De Dienst Toerisme en het Tabaksmuseum bekijken hoe ze de fietslus nieuw leven kunnen inblazen en herwerken tot een actuele, belevingsvolle fietsroute. “We willen meer info onderweg rond de tabaksteelt, de verwerking, de folklore rond de Oogstfeesten en de Tabaksfeeverkiezing, het onroerend erfgoed en reconversie”, zegt Kris Deronne, deskundige toerisme.

“Hiervoor komen er infoborden op bijzondere locaties en/of digitaal door middel van de ErfgoedApp. Voor dit herwerkingstraject willen we een werkgroep oprichten met gepassioneerde mensen met affiniteit met ons tabaksverleden. Hiervoor wordt in december een oproep gelanceerd in het stadsinfomagazine Waarheen”, besluit Kris.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier