Airsoftclub zoekt nieuwe locatie als werken in Hangaar I starten

Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

De club Airsoft Oostende kon de voorbije jaren gebruik maken van Hangaar I. Het pand staat leeg in afwachting van de renovatie en de nieuwe invulling. De leden van de club konden zich uitleven in het volledige gebouw, goed voor 5.000 m2. Omdat volgend jaar de werken zouden starten is de vzw op zoek naar een nieuwe leegstaande locatie.

Airsoft is een relatief nieuwe sport in Vlaanderen. “Het is zoals paintball maar dan zonder de verf. Deelnemers schieten met replicawapens en geperste maïsballetjes. De bedoeling van het spel is om verschillende scenario’s uit te werken en ze spelen in teams tegen elkaar. Het is een spel waarmee onder meer jonge gasten zich kunnen uitleven. Het is een sport die jammer genoeg nog te weinig bekend is en daardoor leven er soms wat vooroordelen”, legt voorzitter van vzw Airsoft Oostende Dirk Angillis uit. De club telt 200 leden en daarnaast zijn er nog eens 500 spelers die langskomen. “Wij zijn aangesloten bij een sportbond en we zijn de grootste club in België. We zitten ondertussen al drie jaar op deze locatie. We hebben alles zelf ingericht met verlichting, geluid en obstakels. Elke donderdag en zondag wordt er gespeeld met maximum 40 deelnemers. De spelers kunnen online inschrijven om deel te nemen. Op voorhand werken we een spel uit en worden de spelers in teams opgedeeld. We starten om 19 uur en spelen tot 22 uur met een korte pauze tussenin.”

Sijsele

De club zoekt nu een nieuwe locatie om ook volgend jaar te kunnen spelen. “We zijn het stadsbestuur en met name de schepenen Anseeuw en Plasschaert enorm dankbaar om ons de hangaar ter beschikking te hebben gegeven, maar nu kregen we te horen van de aannemer dat de werken in de loop van volgend jaar zullen starten. We zoeken daarom opnieuw een leegstaand gebouw. Wij zorgen voor sociale controle waardoor er minder problemen zijn met onder meer krakers. We hebben enkele opties bekeken zoals het militair domein in Sijsele, maar de besprekingen hierover zijn nog bezig. Wij zorgen alvast voor heel weinig overlast. Tijdens het spel blijft iedereen binnen want het is een gesloten circuit”, zegt Angillis nog.

Amerika

Enkele spelers uit de regio hebben het ondertussen al ver geschopt in de sport. Jentel Peene uit Bredene trok recent nog naar Sacramento in Amerika voor een toernooi. Hij is actief binnen een onderdeel van Airsoft dat NSL heet. “Dit is de competitietak van Airsoft. Je speelt met vijf tegen vijf in een speciale arena met obstakels. Je moet de vlag zo ver mogelijk in het veld van de tegenstander leggen zonder geraakt te worden”, legt de Bredenaar uit. Hij leeft zich uit in de uitdagende sport. “Het is jammer dat het nog een negatieve naam heeft omdat er binnen de airsoft net heel wat kameraadschap is. Mensen zien die replicawapens en denken aan geweld, maar daar heeft het niets mee te maken. Er is net een goede sfeer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier