Vrije Basisschool ’t Vlot krijgt nieuwe kleuterblok: “Ook de Middenschool is aan vernieuwing toe”

Directeur Jeannique Windels aan het kleuterblok dat binnenkort plaatsruimt voor een gloednieuw gebouw. © (Foto Kurt)
Redactie KW

Deze vakantie zijn de leerkrachten van de kleuterafdeling van Vrije Basisschool ’t Vlot volop aan het verhuizen. De klasjes worden tijdelijk ergens anders in het gebouw ingericht en het oude kleuterblok verdwijnt. In de plaats komt er een moderne nieuwbouw, die vermoedelijk in 2023 in gebruik genomen kan worden. “De oude gebouwen waren dringend aan vernieuwing toe”, aldus manager infrastructuur Stijn Devos.

Vorige week werden de eerste simulatiebeelden verspreid van de nieuwe kleuterafdeling van Vrije Basisschool ’t Vlot. De school is een onderdeel van scholengroep Sint-Rembert, de campus in Lichtervelde bestaat verder nog uit een lagere school en een middenschool met de eerste graad secundair onderwijs. De beelden tonen een totale metamorfose. Het oude kleuterblok gaat tegen de vlakte om plaats te maken voor een hedendaagse nieuwbouw met acht klassen, een zorgklas, administratieve functies, een polyvalente zaal en een multi-inzetbare circulatiezone met aanpalende buitenklas. Daarnaast worden ook de speelplaatsen en het meubilair vernieuwd. Kortom: het wordt een schoolomgeving die zal voldoen aan alle huidige normen en die een fris gezicht zal geven aan de dorpskern van Lichtervelde. Het ontwerp is van de hand van Architectenbureau Groep III.

De blok was tot op de naad versleten en gedateerd

“De kleuterblok in Lichtervelde was tot op de naad versleten en gedateerd en dus dringend toe aan vernieuwing”, zegt manager infrastructuur bij scholengroep Sint-Rembert Stijn Devos. “We hadden hiervoor een dossier ingediend bij AGION, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs en daarop kregen we onlangs groen licht.”

De kleuters verhuizen dus tijdelijk naar een andere vleugel in het huidige schoolgebouw, wat geen evidente oefening was. “Dankzij een optimalisatie van de bestaande klaslokalen, konden we een aantal ruimtes vrijmaken en inrichten als tijdelijke kleuterklassen”, legt Stijn Devos uit. “Ook het oude kloostergebouw wordt voor een deel in gebruik genomen als alternatieve schoollocatie. De kinderen zullen in elk geval weinig hinder ondervinden van de werken en blijven in hun vertrouwde schoolomgeving les volgen.”

Oplevering in 2023

Dit najaar wordt het oude kleuterblok afgebroken en zullen de bouwwerken vermoedelijk van start gaan. “Net voor de zomervakantie werd de omgevingsvergunning ingediend, we hopen dat die vergunning in november wordt toegekend en we dan meteen kunnen starten met de werken. Bouwonderneming Alheembouw gaat straks met de plannen aan de slag”, zegt Devos. “De bedoeling is dan dat het gebouw in het schooljaar 2022-2023 wordt opgeleverd en de kinderen vanaf 1 september 2023 in hun nieuwe school terecht kunnen.”

Het kostenplaatje van dit alles: 3.800.000 euro inclusief BTW en exclusief losse inrichting, zoals meubilair en dergelijke. 70 procent daarvan wordt gefinancierd door AGION, de overige 30 procent wordt bekostigd met eigen middelen van scholengroep Sint-Rembert. De scholengroep heeft trouwens nog meer bouwplannen. “We zijn binnen de scholengroep continu bezig met verbouwings- en verfraaiingswerken. Op korte termijn staan er geen drastische bouwwerken gepland in Lichtervelde, al dienden we wel een dossier in om de sportzaal van de middenschool te renoveren, want ook die is aan opfrissing toe. We blijven dus bezig”, besluit Stijn Devos. (LH)