Vrijdag drie jaar Lokaalmarkt in Deerlijk

Lokaalmarkt Deerlijk viert op vrijdag 10 mei van 14 tot 19 uur zijn derde verjaardag. “We maken er een groot feest van”, zegt Karel Deknudt van Lokaalmarkt.

© DVD

Lokaalmarkt Deerlijk is een wekelijkse boerenmarkt met bar en kinderatelier op vrijdag in Uzien. Op de markt koop je rechtstreeks van boeren en producenten uit Deerlijk en omstreken. “Voor onze derde verjaardag hebben we een extra ruim aanbod aan boeren en producenten”, verduidelijkt Karel Deknudt. “Onze markthal zal helemaal vol zitten met heerlijke producten van bij ons. Want er is zoveel lekkers in onze streek te vinden.”

“Voor de viering van ons tarwejubileum – zo heet dat blijkbaar in het vakjargon – hebben wij een feestelijk programma in elkaar gebokst. Elke klant krijgt gratis een kilo appelen, chocolaterie Hannes D’Heedene stelt in primeur zijn gloednieuwe concept ‘Fris & Co’ voor, de bar blijft open tot 21 uur en in het kinderatelier kunnen kinderen een workshop ‘gezonde hapjes maken’ volgen.”

Begin

“De eerste Lokaalmarkt vond plaats op 13 mei 2016. We hebben intussen veel vaste klanten. Ze komen vooral voor de versheid en de kwaliteit van onze producten. Onze groenten worden net voor de markt geoogst. Ze ruiken nog naar het land. Ons brood is puur natuur. Onze kazen hebben internationale prijzen gewonnen. Andere klanten komen omdat het goed is voor het milieu of omdat ze graag de lokale economie steunen. Een varkensboer moet vandaag met verlies aan de supermarkt verkopen. Bij ons krijgt hij een eerlijke prijs. Terwijl onze klanten ongeveer hetzelfde betalen. Je koopt bij ons met een goed gevoel.”

De formule van Lokaalmarkt kreeg intussen navolging in verschillende andere steden en gemeenten. Er is vandaag ook een markt in Aalst, Brugge, Heule en Roeselare. In het najaar staan nog openingen gepland. “Onze grote droom is dat iedereen zijn boodschappen kan doen bij een Lokaalmarkt in de buurt”, zegt Karel Deknudt.

Mei plasticvrij

“Mei is de maand waarin plastic bovenaan de agenda staat. Sinds de start van Lokaalmarkt hebben verschillende klanten ons op de plastic zakjes op de markt aangesproken. Ook in onze jaarlijkse tevredenheidsenquêtes is het thema al meermaals aangekaart. Kunnen we de plastic zakjes niet gewoon afschaffen? Bij Lokaalmarkt lopen we voorop als het gaat over zorg dragen voor het milieu. We verwachten van onze boeren dat ze zo milieubewust mogelijk werken. Door lokaal te kopen, sparen we samen ook heel wat voedselkilometers en op die manier ook heel wat uitlaatgassen uit.”

“Wij proberen het gebruik van plastic zo veel mogelijk te beperken. Onze groenten en fruit liggen ‘los’ in de bakken en vleeswaren zitten (meestal) niet in een harde plastic. We rekenen ook een stuk op de goodwill van de klanten. Door een herbruikbare tas van thuis mee te nemen, help je mee het probleem aan te pakken. Vanuit die filosofie hebben we ook stevige draagtassen van Lokaalmarkt uit ecojute laten maken. Je kan die op elke markt kopen voor 5 euro en bent er een leven lang goed mee.”

Bioplastic zakjes

“We gaan zelf nog een stapje verder en leveren samen met onze boeren en producenten een extra inspanning. Vanaf juni schakelen we over van plastic zakjes naar ‘bioplastic’ zakjes. De bioplastic zakjes op onze markt komen van natuurlijke, meestal plantaardige grondstoffen. Omdat men elk jaar opnieuw planten kan planten en oogsten, wordt zo’n materiaal ook ‘hernieuwbaar’ genoemd. De term verwijst naar de bron en niet naar wat er gebeurt met een product op het einde van de levenscyclus.”

“Tegelijk zijn onze zakjes ook honderd procent thuis composteerbaar. Ze dragen het logo ‘OK compost home’. Dat betekent dat micro-organismen (bacteriën, schimmels, kleine insecten) er zich mee voeden. Het restproduct is, naast water, biomassa die humus of compost wordt genoemd. Uiteraard zijn geen zakjes nog altijd beter dan bioplastic zakjes. Daarom blijven we de klanten vragen om zoveel mogelijk zakjes van thuis mee te brengen en zakjes op de markt links te laten liggen. Zo dragen we allemaal een steentje bij aan de zorg voor het milieu.” (DRD)

Info: Karel Deknudt, 0472 36 68 32 en www.lokaalmarkt.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.