‘Vrij Entree’ blaast 25 kaarsjes uit

De Orangerie van Hof Lanchals vormde deze week het decor voor de vijfentwintigste verjaardag van ‘Vrij Entree’. Al die jaren staat een team van vrijwilligers wekelijks klaar om een aangenaam ontmoetingsmoment te verzorgen voor wie niet altijd makkelijk aansluiting vindt bij reguliere verenigingen.

© PM

Voor één keer ruilde het wekelijkse samenzijn van ‘Vrij Entree’ zijn vaste stek in het Hof van Watervliet voor de Orangerie van Hof Lanchals, iets verderop in de Oude Burg. Burgemeester Dirk De fauw en schepen Nico Blontrock kwamen namens het stadsbestuur de aanwezigen en vooral de vrijwilligers gelukwensen met het project, goed voor een kwarteeuw vriendschap.

“25 jaar geleden besloot Bert Houttekier, een van de bezielers van Oikonde, om na zijn pensionering ‘Vrij Entree’ op te starten”, vertelt Kateleen Vandenkerckhove. Samen met een handvol andere vrijwilligers staat zij in voor een wekelijks ontmoetingsmoment in het Hof van Watervliet. “Met een groepje medestanders wou hij een ontmoetingsmogelijkheid creëren voor mensen die bij bestaande organisaties niet meteen aansluiting vonden. Eenzamen, kansarmen, mensen met een zekere psychische kwetsbaarheid, personen met een beperking… Iedereen was welkom.”

Sindsdien is ‘Vrij Entree’ uitgegroeid tot een vriendengroep van een veertigtal mensen voor wie vrijwilligers elke maandagnamiddag een warm en hartelijk onthaal verzorgen. Een kop koffie, een babbel, een schouderklopje. “Wij zorgen keer op keer voor een gevarieerd programma, gaande van een quiz, film, wandeling, samen koken tot en met een daguitstap. Er worden geen voorwaarden gesteld. Iedereen is welkom, alles kan, niks moet”, lacht Kateleen, terwijl zij nog wat koffie inschenkt en haar collega-vrijwilliger gebakjes aanbrengt. Van aan de gastentafel kijkt Bert Houttekier goedkeurend toe.

Bert Houttekier wordt als geestelijke vader van het initiatief verwelkomd samen met enkele oudgedienden en wederhelften. Ook mensen van Oikonde die jaar en dag voor ondersteuning zorgen worden vermeld, evenals uiteraard de vrijwilligers van vandaag en de voorbije jaren.

Tot slot wijst de burgemeester op de plaats van ‘Vrij Entree’ binnen het actieplan ‘Vierkant tegen Eenzaamheid’ waaronder Stad Brugge sinds enige tijd zijn schouders zet.

(PM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.