Vriesweer legt Brugse beiaard zwijgen op

© GF
© GF
Redactie KW

De Bruggeling zal tijdelijk zijn beiaard moeten missen. Gisteravond werd de trommel stilgelegd die het automatisch beiaardspel aandrijft, omdat het risico bestaat dat de hamers tegen de klokken zouden aanvriezen. Dit zou grote schade tot gevolg kunnen hebben.

“Deze morgen bleek dat er ook enkele leidingen – noodzakelijk voor de werking van de beiaard – bevroren waren. Het stilleggen blijkt dus een goede zet te zijn geweest”, verduidelijkt schepen Nico Blontrock (CD&V).

“Onze torenwachter en de bevoegde medewerkers van Musea Brugge volgen alles op de voet. De voorspellingen van het KMI geven alleszins aan dat deze situatie hoogstwaarschijnlijk nog meerdere dagen zal aanhouden. Voorlopig zullen Bruggelingen en andere fans uit het hele land zich moeten behelpen met de herbekijkbare livestreams op de Facebookpagina van de Brugse Klokkenspelvereniging.”

 ©Andreas Dill GF
©Andreas Dill GF

Normaal klinkt elk kwartier een herkenbare melodie. De speeltrommel, een ronde cilinder met pinnetjes, wordt in beweging gebracht door het uurwerk. Elk pinnetje kan via hefbomen en kabels één hamer oplichten die aan de buitenkant van de klok hangt. Dit systeem is nog altijd het kloppende hart van het automatische spel van de beiaard, en is te bezichtigen bij een Belfortbezoek, wat wel nog steeds mogelijk is mits reservatie.

(xcom)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier